неділю, 30 травня 2021 р.

Літературна прогулянка "Час київських садів" із києвознавицею Владиславою Осьмак

28 травня на сторінці Публічні бібліотеки Солом’янки у facebook відбулася онлайн-екскурсія "Літературна прогулянка "Час київських садів" із києвознавицею Владиславою Осьмак.

У Всеукраїнський день краєзнавства і напередодні Дня Києва глядачі прогулялися київськими пагорбами в супроводі письменників та художників, які перетворили київські сади на частину нашої культурної пам'яті. Київ називають містом-парком. Зелень, сади і парки, квітучі каштани навесні – незмінні атрибути й гордість міста. 
Про сади й парки Києва писали письменники, їх оспівували поети й композитори. Онлайн-екскурсія супроводжувалася презентацією, насиченою ілюстраціями й цитатами з творів і спогадів М. Булгакова, К. Паустовського,О. Вертинського та інших.
Владислава Осьмак розповіла про історію київських садів, особливості ландшафту зелених зон, демонструвала багато історичних фотографій, репродукцій художників, які малювали київські парки від 1910-х років до сьогодні. 
Ми гуляємо парками й милуємося ними Вони є цінними з точки зору культурної історії Києва - Голосіїв, зелена зона навкруги Аскольдової могили, Китаїв, Сирецький гай, Протасві яр, Крістерова гірка, урочище Горбачиха. Деякі з них - на межі зникнення, точніше - знищення сучасними урбаністичними антропогенними процесами
Києвознавиця наголосила на важливості історії київських паркових зон в сучасному контексті широкої забудови міста.
Екскурсія цікава, насичена ілюстраціями й досить інформативна. Вона цікава не тільки екскурсоводам, краєзнавцям, бібліотекарям, учителям, а й всім, хто любить Київ і кому не байдужа доля й історія його зелених зон. 


Немає коментарів:

Дописати коментар