четвер, 6 травня 2021 р.

Цікаво про інклюзію

6 травня на сторінці Публічні бібліотеки Солом’янки у facebook відбулася онлайн-зустріч із володарками спецвідзнаки "Коронації слова" Інклюзивні оповідання "Terra інклюзія" 2020 року: авторкою новел та психологічної повісті про світ поруч Олесею Маркович; письменницею, літературною блогеркою Наталією Чайковською; засновницею Спецвідзнаки, письменницею, видавчинею, директоркою "Видавничого центру "12" Оленою Осмоловською. Зустріч приурочено до Міжнародного дня боротьби за права осіб з інвалідністю, який відзначається щорічно 5 травня.

Інклюзивна література – це література, орієнтована на формування позитивного сприйняття інвалідності та особистої різноманітності. Література про осіб з інвалідністю, інклюзивна література, має певну і важливу мету: вона може допомогти учням стати більш толерантними до індивідуальних особливостей, особливо в сучасних інклюзивних класах. Ці книжки мають потенціал зменшити відчуття самотності та ізоляції серед учнів з інвалідністю.

Письменниці, що є авторками інклюзивних творів, зараз є членами журі Спецвідзнаки. Чи легко аналізувати й оцінювати твори інших? Якими критеріями необхідно керуватися, оцінюючи інклюзивні твори? Учасниці зустрічі наголосили на необхідності інклюзивної літератури в сучасному суспільстві. Але твори такої літератури мають бути дуже "якісними".

Що таке бета-лідерство? Чи складно створювати інклюзивну літературу? Хто є читачами такої літератури? Як відбувається процес творення інклюзивних творів? Що відчувають автори, які творять інклюзивну літературу? Як обирають теми для своїх творів? Який шлях проходить твір від рукопису до читача? На ці та на багато інших цікавих питань отримали відповідь глядачі. Письменниці читали уривки зі своїх творів, обговорювали важливі питання інклюзивної літератури в Україні.

Якщо вас цікавить тема інклюзії та інклюзивної літератури, дивіться запис відео.

Немає коментарів:

Дописати коментар