пʼятницю, 7 травня 2021 р.

"Територія без страху: мрії Таґора 160 років опісля"

7 травня на сторінці Публічні бібліотеки Солом’янки у facebook відбулася онлайн-зустріч "Територія без страху: мрії Таґора 160 років опісля", який провела Мрідула Гош, правозахисниця, політолог, історик-міжнародник, журналіст, голова правління Східноєвропейського інституту розвитку. Захід присвячено творчості Р. Тагора, який народився 7 травня 1861 року, а також Всесвітньому дню культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку, який відзначатимемо 21 травня.

Рабіндраната Тагора вважають універсальним генієм. Син знатного брахмана із Калькутти, своєю творчістю він сформував літературу і музику Бенгалії - історичної області, яка нині поділена між Індією та державою Бангладеш. Будучи одночасно поетом, художником, драматургом, письменником, композитором та діячем національного визвольного руху, Тагор отримав від свого народу шанобливе наймення - "Гурудев" - великий вчитель. Без Тагора не було б сучасної Індії. Це людина, яка своїм талантом, своїм динамізмом і діяльністю зламала колоніальні стереотипи.

Цікава й багатогранна жінка Мрідула Гош розповіла про цю всеохопну величину, генія світового рівня розповіла Мрідула Гош - керівник Центру Тагора при Східноєвропейському Інституті Розвитку. Розповідь про Тагора була дуже цікавою. Глядачі узнали багато цікавих подій із життя цієї людини: про його творчість, нелегке життя, подорожі й отримання Нобелівської премії. Цікавою була розповідь про Тагора як художника, який мав свою самобутню манеру малювання. Свою розповідь пані Мрідула ілюструвала змістовною й цікавою презентацією про вшанування Тагора в Україні, про літературно-культурні зв'язки Індії та України, про діяльність Центру Тагора в Україні. Пані Мрідула розповіла про Тагора в своєму житті, про Тагора в житті кожного мешканця Індії. І, звичайно ж, глядачі почули вірші Тагора, сповнені простої й такої високої філософії.

Якщо ви бажаєте доторкнутися до величі індійського Леонардо да Вінчі, дивіться відео.

Немає коментарів:

Дописати коментар