понеділок, 17 травня 2021 р.

Жертви червоного терору

День пам'яті жертв політичних репресій в Україні припадає на третю неділю травня. Відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року.

Внаслідок політичних репресій в Україні десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусове психіатричне лікування. Найвідоміші історики і джерелознавці сучасності проводять тривалі і ґрунтовні дослідження цього страшного явища в нашій історії. Серед них – Сергій Білоконь із своєю працею «Масовий терор як засіб державного управління в СРСР. 1917 – 1941 рр.»
У праці розглянуто перебіг соціальної революції, здійсненої в СРСР після 1917 року.
Внутрішня політика ставлення большевицької держави до населення, українського народу, була постійна і незмінна – починаючи з перших днів існування совєцької влади. Вона передбачала ліквідацію частини населення, і поставленої мети держава досягла. В Україні державна політика мала протиукраїнський характер де терористичну політику проти народу провадили большевики на чолі із комуністичною злочинною партією, внаслідок панування якої в СРСР загинуло приблизно 110 мільйонів людей. Протягом XX століття уся стара Європа, особливо східна, й частина Азії зазнали жахливих потрясінь. Європою прокотилися дві Світові війни. Що ж до українців та інших народів колишнього СРСР, то вони зазнали Катастрофи. Перед нашими очима – руїни старої культури і руїни націй. Нинішня криміналізація верхів і безпорадність низів – прямий наслідок нищення людської субстанції.
Настав крайній час рятувати нашу Віру, мову, нашу культуру, нашу націю.
Книга «Великий терор в Україні», «Куркульська операція» 1937 – 1938 років це збірник документів, що висвітлює одну із головних складових «Великого терору» – масові політичні репресії комуністичного режиму у 1937 – 1938 роках, проведені відповідно до оперативного наказу народного комісара внутрішніх справ СРСР М.І.Єжова №0047 від 30 липня 1937 року. Певну цінність має статистична обробка протоколів трійки Управління НКВС у Харківській області за 1937 рік. Документи розкривають механізм творення партійними та каральними органами масового терору та його соціально-політичну спрямованість проти сільського населення України, ілюструють жорстокість у проведенні операції: з понад 111 тисяч заарештованих де основну масу (понад 64 тисячі) було розстріляно, майже всі інші загинули пізніше у таборах ГУЛАГу.
У книзі «Пастка для еліти» від авторів О. Бантишева та А. Селюка можна детально ознайомитися з кримінальними справами, сфальсифікованими за часів сталінських репресій. Серед імен – Павло Губенко(Остап Вишня), Максим Рильський, Юрій Коцюбинський та інші. Книга написана на основі матеріалів архівно-облікових відділів обласних управлінь КДБ Херсонської, Харківської, Одеської Львівської та Миколаївської областей та інших джерел.
«Триста років самотності: український Донбас у пошуках смислів і батьківщини» – книга Станіслава Кульчицького і Лариси Якубової про те, як на тлі поворотних етапів політичної, соціально-економічної та етнокультурної історії нового й новітнього часу реконструйовано обставини колонізації Донеччини і Луганщинщини, участь окремих етнічних груп у суперечності, які вони генерували.
Один із трагічних символів тієї доби є київська Биківня. Об'єкт спеціального призначення НКВС, де у кінці 30-х-40-х років відбувалися масові захоронення розстріляних та закатованих. За даними науковців, у Биківнянському лісі поховано близько 100 тисяч репресованих комуністичною владою.
У 2015 році Україна засудила злочини комуністичного тоталітарного режиму Законом «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганд їхньої символіки». У 2018 році Верховна Рада проголосувала за Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років». Закон суттєво розширює коло осіб, які підпадають під реабілітацію.

Джерела у ЦРБ ім. Ф.Достоєвського:
  • Білокінь, С. І. (Сергій Іванович) Масовий терор як засіб державного управління в СРСР. 1917 - 1941 рр. : [джерелознавче дослідження] / Сергій Білокінь. Київ : Українські пропілеї, 2016.
  • Великий терор в Україні. "Куркульська операція" 1937-1938 рр. : у 2 ч. Ч. 1 / упоряд. Сергій Кокін, Марк Юнге. Київ : Видавничий дім "Києво-Могилянська академія", 2010.
  • Бантишев, О. Ф. (Олександр Федорович) Пастка для еліти / О.Ф. Бантишев, А.В. Селюк. Київ: Нора-друк, 2004.
  • Кульчицький, С. В. (Станіслав Владиславович) Триста років самотності: український Донбас у пошуках смислів і Батьківщини / Станіслав Кульчицький, Лариса Якубова. Київ: Кліо, 2016.

Немає коментарів:

Дописати коментар