понеділок, 24 травня 2021 р.

Козацька Україна та Османська імперія: протистояння та взаємодія

19 травня на сторінці Публічні бібліотеки Солом’янки у facebook відбулася історико-просвітницька лекція "Козацька Україна та Османська імперія: протистояння та взаємодія".

Глядачі продовжили спілкування про Козацьку Україну на міжнародній арені під час онлайн-зустрічі із українським істориком, громадським діячем, геополітиком, культурологом, краєзнавцем, доктором історичних наук, провідним науковим співробітником Інституту історії України НАН України, директором Науково-дослідного інституту козацтва імені Степана Бандери, членом наглядової ради Музею Тарасом Чухлібом.

Такі лекції й зустрічі дуже корисні й цікаві. Тарас Чухліб зауважив, що багато українців, які не є істориками, але люблять історію України і хочуть узнавати багато нового, спілкуючись і слухаючи лекції фахових істориків. Онлайн-лекцію побудовано на основі книги Тараса Чухліба "Козаки та яничари. Україна у християнсько-мусульманських війнах 1500-1700 рр.", видана Видавничим домом "Києво-Могилянська академія". Це досить велика, гарно ілюстрована цікава книга, яка показує історію величної Османської імперії, про її походи на Європу. Книга охоплює досить великий період 1500-1700 рр. й досліджує місце і роль козацтва та шляхти України-Русі, а також Козацької держави в європейсько-османських війнах. В книжці відображено важливий для світового історичного процесу тривалий період протистояння Християнської та Ісламської цивілізацій у добу пізнього Середньовіччя та раннього Нового часу. Увагу звернено не тільки на військові дії козацтва проти османської армії, елітний підрозділ якої становив Яничарський корпус, а й на висвітлення мирних відносин України з Османами та Гіреями протягом цього періоду. Як починалася експансія Османської імперії на захід? Хто став на шляху цієї потужної армії? На ці та багато інших питань розповів Тарас Чухліб і про це розповідає його історичне дослідження.

Тарас Чухліб розповів про істориків, які досліджували тему українсько-османських відносин: Агатангела Кримського, Омеляна Пріцака, Ярослава Дашкевича.
Лекція цікава як для науковців, дослідників військової історії, дипломатів, викладачів та студентів, так і для всіх любителів історії.


Немає коментарів:

Дописати коментар