пʼятницю, 7 травня 2021 р.

Неймовірні історії про матерів


Людмила Таран «Яблуня»
Ця книга одразу налаштовує на ліричний, дещо інтимний настрій спілкування, який може бути тільки між мамою та донькою. П’ять матерів і п’ять доньок. Діалог про все, що траплялося з героїнями у житті – Друга світова війна та важкі післявоєнні роки, життя та праця у колгоспі, заслання, фольклор, виховання у сім’ї, щирі моральні цінності, елементарні людські права… Чому така назва книги? Авторка одразу зазначає, що це дерево роду, символ спадкоємності. Цими словами Людмила Таран у передмові задає відповідний настрій читачкам та пояснює характер книги.

«Мама по скайпу»
Книга порушує непросту тему, яка є актуальною вже багато років – батьки працюють за кордоном, а їхніх дітей виховують бабусі, дідусі, старші сестри чи брати, хрещені, сусіди… Ці історії – зворотній бік медалі, що в уяві багатьох виглядає як пачки хрустких доларів чи євро, які батьки нібито «гребуть лопатами» на європейському ринку праці. І ось тому «скайп» чи інші програмні засоби комунікації стали чи не єдиним варіантом, щоб і виховувати свою дитину, і вітати, і сварити, і жаліти, і сміятись, і плакати (по-всякому буває). Ми всі маємо про цю тему говорити.

Оллі Скордіна «Мамські історії»
Ця книга-тренінг - must-read для усіх, хто вже став мамою чи планує нею стати. «Мамські історії» допомагають усвідомити свою нову роль у житті, позбавляють (чи хоча б зменшують) внутрішні страхи, нівелюють таке звичне для матусь почуття провини, радять щодо взаємин із родичами, запевняють, що бути недосконалою та неідеальною мамою – нормально, бо мама це ще й жінка, і дружина, і донька. «Фішка» цієї книги – власні приклади, які подані відверто та щиро, бо, як зазначає авторка, це видання не про погане чи добре, а про те, як було і як стало.

Жо Круасан «Покликання жінки, або священство серця»
Одразу зазначимо, що це видання не про моралізаторство чи релігійний догматизм. Не про бажання закрити жінку у лещата умовностей та усіляких «ти повинна». Але це некваплива розмова про і для усіх жінок, хто шукає певного сенсу свого життя, має багато різних сумнівів. Це гімн жіноцтву, це розмірковування авторки про роль жінки у сучасному суспільстві з точки зору як людської перспективи, так і Божого задуму. І, звісно, темі материнства письменниця приділила великий розділ своєї книги.

Немає коментарів:

Дописати коментар