пʼятницю, 9 квітня 2021 р.

Як поводитись дитині, якщо...


Поряд з батьками дитина почувається захищеною і впевненою. Але одного дня дитина потрапляє в дитячий садочок, де на неї чекає багато випробувань, справлятися з якими їй доведеться без тата й мами. Що це можуть бути за ситуації? Відсутність друзів, невміння одягатися, втрата іграшки, агресивна поведінка, вживання ненормативної лексики тощо.

Книга Главацької Т.Є. «Дитячий садок. Що робити, якщо...?
Ситуації, які можуть трапитися з дитиною у дитсадку» є своєрідною інструкцією для батьків, які намагаються допомогти своїй дитині впоратися з цими та іншими викликами. Книга містить розділи, в яких згруповано дитячі проблеми, що потребують вирішення, пов'язаних з: навичками самостійності, агресією, поведінкою та спілкуванням. Матеріал книги легко сприймається. Він побудований таким чином: озвучується проблема, її інтерпретує психолог, надаються поради для усунення і попередження подібних ситуацій в майбутньому, а ще даються «шкідливі поради», дотримуватись яких, звісно, не варто, адже їхня мета – показати деструктивну поведінку батьків стосовно дітей у вказаних ситуаціях. 

Навіть якщо дитина мала досвід відвідування дошкільного навчального закладу, вона потребуватиме адаптації до навчання в школі, що вже й казати про тих діток, які не відвідували дитячого садочка! 
Дороговказом для подолання учнівських труднощів першачка на кшталт: страх відвідування школи, прояви булінгу, отримання поганих оцінок, труднощі навчання та багато–багато інших є книга «Школа навиворіт. Що робити, якщо...? Ситуації, які можуть трапитися з дитиною в школі», автором якої є Анна Гресь. Передбачається, що книгу читатимуть батьки разом з дитиною, обговорюючи проблеми, які склалися. Корисною книга буде також вчителям молодших класів, які допомогають мальньким школярам призвичаїтися до навчання в закладі освіти. Для кращого сприйняття інформації кожен розворот книги поділений на дві частини: одна – «дитяча», інша – для дорослих. 

Книга Світлани Казьміної, Валентини Баланової «Нестрашна енциклопедія безпеки для дорослих та дітей. Як навчити дитину правильної поведінки без залякувань і погроз»
написана для батьків дітей 6-9 років. Вона поділена на дві частини: перша адресована батькам, друга спрямована на виховання безпечної поведінки дітей означеного віку. Мова йде про правила безпечної поведінки вдома, на вулиці, з незнайомими людьми, в інтернеті (кібербезпека), в колективі тощо. Звичайно, що одна книга не може дати відповідь на те, як діяти дитині у всіх ситуаціях, які несуть загрозу її життю чи здоров'ю. Але авторки переконані, що, засвоївши алритми дій у найбільш поширених критичних обставинах, дитина зможе зорієнтуватися в інших ситуаціях.

Немає коментарів:

Дописати коментар