вівторок, 6 квітня 2021 р.

НЕбезпечні іграшки - реальність чи вигадка?

5 квітня на сторінці на сторінці Публічні бібліотеки Солом’янки у facebook відбулася просвітницька онлайн-зустріч з Наталією Іваненко – юристом, виконавчою директоркою ГС «Українська Асоціація Індустрії Іграшок».

Сьогодні в магазинах та на ринкових майданчиках представлено безліч дитячих іграшок. Але чи багато серед них іграшок, абсолютно безпечних для дітей? За статистикою в іграшкових магазинах України 70% усього асортименту становлять вироби країн-імпортерів, серед яких лідирує Китай.

Згідно вимог Державних санітарних правил і норм безпеки іграшок та ігор для здоров'я дітей ДСанПіН 5.5.6.012-98 та постанови Кабінету Міністрів України від 11 липня 2013 року № 515 «Про затвердження Технічного регламенту безпечності іграшок» вироби, що призначені для використання у грі дітьми віком до 14 років, повинні бути задекларовані, відповідати технічним умовам, українському законодавству та бути безпечними для дітей. Наталія Іваненко закликала всіх прочитати Закон про захист прав споживачів, щоб бути обізнаними зі своїми правами.

Як же вибрати безпечну іграшку для своєї дитини? На які чинники варто звернути увагу при купівлі іграшки? Які законодавчі акти та інструкції регламентують параметри безпечності іграшок та запобігають потраплянню неякісної іграшкової продукції до споживача? Які загрози криються в неякісних іграшках? Яких стандартів мають дотримуватися виробники та продавці іграшок? Яку обов’язкову інформацію має містити маркування іграшкової продукції?
На ці та інші корисні питання дала фахову й детальну відповідь Наталія Іваненко.

Наталія Іваненко звернула увагу на те, законодавство України дозволяє повертати неякісні іграшки, як і будь-який неякісний товар. Єдиним винятком є м'які та надувні іграшки.
Експертка також закликала повідомляти Держпродспоживслубу у разі, якщо є сумніви щодо якості іграшок, проте - з підтвердженням свого звернення фактичними матеріалами. І закликала купувати іграшки свідомих і відповідальних українських виробників.

Цікавим закінченням онлайн-зустрічі стала міні-вікторина від Наталії Іваненко. Із подарунком переможцю, звичайно!


Немає коментарів:

Дописати коментар