четвер, 8 квітня 2021 р.

«Вирок українському сміху»: українські гумористи, які стали жертвами репресій радянського терору

7 квітня на сторінці Публічні бібліотеки Солом’янки у facebook відбулася онлайн-лекція «Вирок українському сміху», яку запропонувала письменниця Тетяна Шептицька у рамках спільного проєкту НІМЗ «Биківнянські могили» та Публічних бібліотек Солом’янки.
Проект спрямований на поширення відомостей про людей, які знайшли свій спочинок в Биківнянському лісі, про таємниці архівних документів. Сьогоднішня лекція - про українських гумористів, які стали жертвами репресій радянського терору.

Основну увагу лекторка звернула на долі українських гумористів, яких було репресовано в 30-х роках ХХ ст. машиною «червоного» радянського терору. На основі матеріалів архівно-кримінальних справ українських сатириків і гумористів 1920-х – 1930-х рр. досліджено перебіг масових політичних репресій стосовно провідних українських літераторів доби «Розстріляного відродження». Про українську гумористичну літературу 20-30-х років ХХ ст. як наступницю українського гумору попередніх століть – з однієї сторони, й як явище, що мало свої нові риси, теми – з іншої, - розповіла Тетяна Шептицька.

Від «червоного» терору в Україні, за висновками вчених, постраждало до 15 млн. людей з різних верств населення. У 20-30-х рр. вістря «червоного терору» було спрямоване в українську еліту УСРР–УРСР. Від початку 1930-х років партійні та репресивні органи беруть письменників під жорсткий контроль – посилюється цензура, заохочується написання наклепів та розгромних критичних статей.

Про основні теми та тенденції української гумористичної літератури, про виникнення журналу «Червоний перець», про те, хто придумав таку назву для гумористичного журналу, яка доля спіткала українських письменників-гумористів В. Чечвянського, Ю. Гедзя, Ю. Вухналя, В. Ярошенка та інших? Якими способами радянська влада знищувала українських письменників-гумористів? В чому трагізм і значення літератури «Розстріляного відродження»? Про ці та багато інших тем цікаво та фахово розповіла Тетяна Шептицька, посилаючись на розсекречені документи з архівів КДБ.
Інформація дуже цікава, унікальна, дбайливо зібрана і збережена в історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили». 
Детальніше дивіться у відео.


Немає коментарів:

Дописати коментар