середу, 9 грудня 2020 р.

Вебінар «Особливості заохочення та державного захисту викривачів корупції в Україні»

8 грудня о 15:00 на сторінці facebook Публічні бібліотеки Cолом’янки відбувся Правоосвітній вебінар «Особливості заохочення та державного захисту викривачів корупції в Україні» в рамках проєкту «Право на право». 

Вебінар провів Сергій Бреус, директор Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. 
Тема зустрічі – наскільки захищеною і безпечною є робота викривачів корупції в Україні і якими є винагороди особам, що заявляють про наявність фактів корупції. 
Пан Сергій нагадав слухачам про ключові моменти попередньої теми зустрічі, а саме про відповідальність за скоєння домашнього насильства. 
Далі в ході розмови виступаючий розповів слухачам про прийняття Конвенції Організації Об'єднаних Націй проти корупції, яка була відкрита для підписання 31 жовтня 2003 року в мексиканському місті Мерида. В Україні Конвенцію ратифіковано і прийнятий Закон проти корупції N 251-V ( 251-16 ) від 18.10.2006, ВВР, 2006, N 50, ст. 496. 

Детально пан Бреус проаналізував  роль людей, які є викривачами корупції, наголосивши на тому, що вони знаходяться в певній зоні ризику і потребують державної правової безпеки. Верховною Радою України був прийнятий Закон України «Про захист викривачів корупції». Отже ці люди оберігаються ним і мають певний перелік захисних гарантій. А саме: право на зміну документів, зміну проживання, зовнішності і т.д. В законі прописано, що громадянин має право звернутись до відповідних антикорупційних органів з інформацією про факт корупції анонімно. А ще йому призначена фінансова винагорода та юридична допомога (державного або приватного адвоката). Законом встановлено певний розмір винагороди за умов, якщо розмір хабаря не перевищує 5000 мінімумів прожиткового рівня, встановленого на дату вчинення правопорушення. 

В кінці зустрічі п. Сергій подякував всім за увагу і запропонував юридичні та правові послуги від свого центру.

Запис етеру: Частина 1, Частина 2

Немає коментарів:

Дописати коментар