четвер, 24 грудня 2020 р.

«Святочне різдвяне оповідання в українській літературі»

22 грудня на сторінці facebook Публічні бібліотеки Солом’янки відбулась онлайн-зустріч з літературознавчим оглядачем Тетяною Белімовою, яка розповіла про «Святочне різдвяне оповідання в українській літературі»
Це свято виникло у Вікторіанській Англії в XIX столітті і воно має свої давні традиції. Вперше про нього ми дізнаємось з твору Англійського письменника Чарльза Діккенса «Різдвяна історія». Сюжети різдвяних історій наповнені магічним змістом, мають повчально–сакральний зміст, перемоги сил добра над злом. 
Прихід Різдвяних свят на територію України відбувався досить непросто, адже Україна перебувала в складі Російської імперії, і за тих обставин було важко поширювати і розвивати власну культуру, так як майже все було під царською забороною. 
Але в другій половині XIX ст. зароджується Народницький рух, який впливав на тодішніх літературних діячів Панаса Мирного, Михайла Коцюбинського, Івана Карпенка-Карого, Павла Грабовського та інших, які описували Різдвяні історії в своїх творах: в оповіданні Панаса Мирного «Морозенко» (1885 р.), Олени Пчілки «Збентежена історія» і «Сосонка» (1885 р.), оповіданні «Ялинка» Михайла Коцюбинського (1891 р.), оповіданні «Різдвяний вечір» Гната Хоткевича (1899 р.), оповіданні «Про святвечір» Василя Стефаника (1891 р.), оповіданні «Мати» Архипа Тесленка (1904 р.), у двох різдвяних історіях Степана Васильченка «У панів» (1908 р.) і «Мороз» (1914 р.), у творі Володимира Винниченка «Агітка» (1907 р.). В них письменники відобразили сюжети доль різних людей, доторкнулись до вираження їх соціальних аспектів. А також описали, яким було тодішнє Різдво, які використовувались обряди, про магію святвечора, різдвяну ялинку, яку можна було встановлювати тільки у панських маєтках і яка могла знаходитись тільки один вечір і таке інше.
За сучасних умов відбувається переосмислення, оновлення різдвяної теми в творчості письменників. Видаються колективні збірки, зокрема такі як «Тринадцять різдвяних історій», дитяча збірка «Львів смаколики різдво», збірка Надії Гербиш і Ярослава Грицака «Велика різдвяна книжка» та інші. 
Тетяна Белімова привітала всіх з наступаючими різдвяними святами і подякувала всім за увагу.


Немає коментарів:

Дописати коментар