четвер, 31 грудня 2020 р.

Конструювання надлюдини по-радянськи. Епізод 1: Витоки, джерела, Утопія

29 грудня в рамках спільного проєкту Публічних бібліотек Солом'янки з Likбез історичний фронт відбулася відео-лекція старшого наукового співробітника Інституту історії України НАН України, кандидата історичних наук Тетяни ЄВСЄЄВОЇ. Тема: «Конструювання надлюдини по-радянськи. Епізод 1: Витоки, джерела, Утопія»
Лекторка спробувала дати відповіді на такі питання:
  • Чи була альтернатива радянському комунізму?
  • Що таке Утопія?
  • Яким бачили ідеальне суспільство європейські соціалісти?
  • «Змова рівних», «злодії-пролетарі», «привид комунізму» в системі радянської держави-комуни.
  • «Беловодье», «переделка человечества по новому штату» за Достоєвським та інші альтернативи російському марксизму.
Тетяна Євсєєва розпочала лекцію з поняття утопії, яке прийшло до нас від європейських утопістів і сягає ще часів Платона, Томаса Мора, Томмазо Кампанелли, Фаланстера і Шарля Фур’є, Вільгельма Вейтлінга. 
Європейські утопісти вважали, що потрібна змова рівних, створення національної комуни, перехід приватної власності на загальну громадську і т.д. 
В XVIII столітті, 1732-1737 роки, з'явились ідеї, які пропагували фаланги. Ідеї сільськогосподарської комуни. Фаланга - це об’єднання людей з різними статками. Ідеальна фаланга Шарля Фур’є мала би складатися із 1620 осіб і в світі мало би бути шість мільйонів фаланг. Цю ідею пізніше використав Володимир Ленін в розбудові Радянської системи господарності під час запровадження колективізації. Також він використовував Німецьку систему утопії Вільгельма Вейтлінга, який стверджував, що соціалізм неможливо побудувати одразу і що на початку побудови комунізму можна використати злодійський людський елемент, так званих «злодіїв-пролетарів».
В Україні колективізація не прижилася відразу. За часів ленінського і сталінського періоду примусового запровадження колективізації чинилися великі спротиви суспільства проти цього процесу. 
Наступним, про що було сказано в онлайн-лекції, це про утопічну програму Карла Маркса, російське «Беловодье», «переделка человечества по новому штату» за Достоєвським та інші альтернативи російському марксизму.


Немає коментарів:

Дописати коментар