середу, 23 грудня 2020 р.

Старт циклу зустрічей «Українська революція 1917-1921 років». Тема 1 «Початок національної революції: київський березень 1917 року»

17 грудня на платформі Публічні бібліотеки Солом'янки відбулася онлайн-зустріч із кандидатом історичних наук, науковим співробітником відділу «Музей Української революції 1917-1921 років» Національного музею історії України Олександром Хоменком
На початку зустрічі наш гість нагадав слухачам про початок історичного періоду у становленні української державності, який розпочався в березні 1917 року, згадуючи постать військового і громадсько-політичного діяча Никифора Григор’єва; дав історичну оцінку української свідомості тих часів, за яких все українське було майже знищене, а сама Україна перебувала під пильним імперським контролем. 
У Києві, на вулиці Володимирська, 42 діяв клуб «Родина», який піднімав і впроваджував українські ідеї. Його представниками були Михайло Грушевський, Дмитро Антонович, Дмитро Дорошенко, Федір Крижанівський та інші. Саме в ньому зародилися перші паростки Української Центральної Ради, головою якої згодом оберуть Михайла Грушевського, який першого ж дня своєї роботи заявив про нові вимоги часу щодо підйому української свідомості та її відродження, наголосив на тій революційній ситуації, яка склалася утогочасся, і що конче потрібно рухатись до повного відродження української державності. У цей час відбувається перший кооперативний з’їзд Центральної Ради, на якому постає питання побудови автономної самостійної української держави.
У Петрограді також пройшли перші демонстрації з проукраїнськими мотивами. М. Грушевський пропонує організувати 19 березня так зване «свято свободи» - вийти на вулиці Києва з національними гаслами і пройтися ходою, щоб пробудити громадську свідомість у людей та дух свободи і гідності, почавши рух з вулиці Володимирської і по всіх центральних вулицях міста Києва. За підрахунками свідків, на марш свободи тоді вийшло понад сто тисяч людей. Це були люди різних професій, національностей і віросповідань. Посутньо, це був перший великий Український майдан. А з 6 по 8 квітня відбувся перший Український національний конгрес, на якому зібралися делегати від всієї України. Цим конгресом було обрано Всеукраїнський комітет Державної думи. 
Отже, можна стверджувати, що до 1917 року Української державності майже не існувало, і після березня 1917 року вона відродилася й почала набирати потужної сили. 


Немає коментарів:

Дописати коментар