середу, 23 грудня 2020 р.

Український вимір Другої світової війни. Старт циклу просвітницьких зустрічей, що розвінчують усталені міфи

16 грудня на платформі Публічні бібліотеки Солом'янки відбулася онлайн-зустріч з Ростиславом Пилявцем, ветераном збройних сил, полковником, викладачем історії воєнного мистецтва в Національному університеті оборони України. 
Пан Ростислав розпочав зустріч із трактування поняття «історія», а саме зауважив на історії як науці та історичній правді. А для наочності провів паралелі між початком двох воєн: Другої світової та нинішньої російсько-української гібридної війни. 
Далі тривало обговорення чинників та подій Другої світової, під час якої загинуло близько 40 мільйонів людей. Розшифрував також поняття «вимір», і саме «український вимір», та зупинився на історичних чинниках воєнного виміру, акцентувавши на тому, що українці воювали в різних збройних частинах і арміях світу: в лавах Червоної армії, УПА, польській, німецькій та інших. 
Пан Ростислав також наголосив, що нацистська Німеччина і Радянський Союз спільно розв’язали Другу світову війну (початок її датується 1 вересням 1939 року, коли Німеччина напала на Польщу), об’єктивно проаналізував участь етнічних українців у Другій світовій війні, зазначивши, що найчисельнішими була їх участь у лавах Червоної армії, та дав оцінку історичному аспекту участі українців у Другій світовій війні. 

Далі гість відповів на запитання слухачів. Це були найрізноманітніші питання, а саме: історична оцінка й погляд на сучасну війну з російським окупантом, радянсько-фінська війна, питання Нюрнберзького процесу, ціна та тривалість битви за Дніпро - найбільшої битви за часів Другої світової війни та інші. 
Наприкінці зустрічі пан Ростислав подякував усім слухачам за участь у розмові й дав згоду на низку нових зустрічей для висвітлення відомих і маловідомих чинників української історичної воєнної правди.


Немає коментарів:

Дописати коментар