вівторок, 1 грудня 2020 р.

ВІЛ в Україні

Сьогодні, 1 грудня, у Всесвітній день боротьби зі СНІДом, бібліотека вважає за свій обов’язок нагадати про серйозну загрозу для здоров’я, яку несе у собі ВІЛ-інфекція!

ВІЛ в Україні
Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн Європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. Згідно з офіційною статистикою, в Україні щомісяця реєструється близько 1-1,5 тис. нових випадків захворювання на ВІЛ, у 25% цих пацієнтів діагностується СНІД, більше половини пацієнтів з імунодефіцитом помирає. Так, за даними Центру громадського здоров’я, у вересні 2020 року в Україні офіційно зареєстровано 1515 нових випадків ВІЛ-інфекції, у 382 пацієнтів діагностовано СНІД, а 175 людей померли від СНІДу.
Шляхи інфікування ВІЛ в Україні за небезпекою зараження можна розташувати у такому порядку: гетеросексуальний; парентеральний; вертикальний; гомосексуальний; невідомий.
Епідемія ВІЛ-інфекції в Україні на сучасному етапі характеризується переважним ураженням осіб працездатного віку зі зростанням частки вікової групи старше 50 років серед нових випадків захворювання. ВІЛ-інфекція поширюється переважно статевим шляхом, але досі сконцентрована в ключових щодо інфікування ВІЛ групах населення.
Майже половина людей, які живуть із ВІЛ, не знає про свій ВІЛ-позитивний статус.

Де можна перевіритись на ВІЛ?
Щоби протестуватися, зверніться до сімейного лікаря або в найближчий Центр СНІДу чи до неурядових організацій. Для тесту потрібні крапля крові та 15 хв часу. Чутливість сучасних експрес-тестів становить 99%, тестування швидке, безболісне, безоплатне і доступне у закладах охорони здоров’я. Тестування на ВІЛ включено до обов’язкового пакета досліджень, гарантованого державою, на рівні сімейного лікаря.
Також працює зручний електронний ресурс, який допомагає швидко знайти пункти тестування по всій Європі: https://goo.gl/QL16r1. 
Тож перевіритися на ВІЛ можна будь-коли. Достатньо ввести назву міста в Україні та отримати перелік пунктів тестування і адрес організацій, що нададуть вам необхідну підтримку. Або подивитися на мапі, який із пунктів тестування найближчий до вас.

Чому потрібно протестуватися?
В Україні кожна друга людина з ВІЛ не знає про свій статус. На ранніх стадіях ВІЛ не має жодних симптомів. Що раніше ви дізнаєтесь про ВІЛ, то швидше розпочнете лікування.
Тестування — це турбота про себе та своїх близьких. Адже вчасна діагностика значно підвищує шанси на успішне лікування. Потурбуйтеся про власне здоров’я, протестуйтеся на ВІЛ!

Більше про СНІД, методи профілактики та лікування можна дізнатися тут:

А цього четверга, 03.12.2020 о 15:00 запрошуємо на онлайн-зустріч із фахівцями: Отто Стойкою, лікарем-методистом Київського міського центру громадського здоров'я, к.мед.н. та Іриною Цісар, психологом Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, що відбудеться на платформі @Публічні бібліотеки Солом’янки.

Немає коментарів:

Дописати коментар