пʼятницю, 5 квітня 2024 р.

"Протидія домашньому насильству". Практикум з представниками поліції

4 квітня у Центральній бібліотеці Солом'янки імені Григорія Сковороди відбувся практикум від Управління патрульної поліції міста Києва щодо протидії домашньому насильству.
Заняття проводили інспектори відділу зв'язків з громадськістю Управління патрульної поліції, капітан поліції пані Ірина Захаренко та рядовий поліції пан Володимир Лисак.

На практикумі ми дізналися про різновиди домашнього насильства (фізичне, сексуальне, психологічне, економічне тощо), та які методи впливу на кривдників передбачає українське законодавство.
За рішенням суду за порушення ст. 126-1 санкція статті передбачає - карається громадськими роботами на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин або пробаційним наглядом на строк до п'яти років, або обмеженням волі на той самий строк, або позбавленням волі на строк до двох років.

Терміновий заборонний припис може містити такі заходи
- зобовʼязання залишити місце проживання чи перебування
- заборона на вхід та перебування в місці проживання постраждалої особи
- заборона контактувати з постраждалою особою І виноситься на місці уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України строком до 10 діб.

Також є адміністративна відповідальність Стаття 173-2. Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування яка також встановлюється судом.
На конкретних (типових) життєвих ситуаціях ми з'ясовували, як діяти в тій чи іншій ситуації, та отримали інформаційні матеріали – дороговкази в екстремальних ситуаціях.
Інспектори наголосили, що громадянам (жінкам і чоловікам) не варто боятися повідомляти в поліцію у разі застосування щодо них домашнього насильства або його явної загрози. Це стосується й інших людей – родичів, сусідів тощо, які стали свідками такого насильства.
Особливо треба звертатися до поліції, якщо свідками такої поведінки дорослих є діти – вони автоматично прирівнюються Законом до потерпілих від насильства, адже не заслуговують на такі морально-психологічні травми.

Наступна зустріч з фахівцями запланована на 18 квітня. Вона буде присвячено темі шахрайства.
Слідкуйте за анонсами!

Немає коментарів:

Дописати коментар