понеділок, 1 квітня 2024 р.

1 квітня - день народження Вахтанга Кіпіані. Вітаємо!

Вахтанг Кіпіані — видатна постать в українській журналістиці, публіцистиці та історії. Народився 1 квітня 1971 року в Тбілісі, Грузинській РСР. 
Кіпіані є головним редактором Інтернет-видання "Історична Правда", автором однойменного тележурналу та викладачем магістерської програми з журналістики в Українському католицькому університеті у Львові та кафедри PR в Національному університеті "Києво-Могилянська академія". Крім того, він є засновником Музею-архіву преси. Лауреат премії імені Олександра Кривенка «За поступ у журналістиці» 2007 року.


Вахтанг Теймуразович Кіпіані є автором та упорядником кількох книг:
  • «Зродились ми великої години…» ОУН і УПА. Бібліотека «Історичної правди» (2016).
  • «Війна двох правд. Поляки та українці у кривавому XX столітті». Бібліотека «Історичної правди» (2017).
  • «Друга світова. Непридумані історії. (Не) наша, жива, інша» (2018).
  • «Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР». Бібліотека «Історичної правди» (2019).
  • «Країна жіночого роду» (2021).
Найбільш резонансною стала його книжка, як і сама справа Василя Стуса, якій вона присвячена.
У книзі «Справа Василя Стуса» Вахтанг Кіпіані опублікував архівні документи КДБ про суд над поетом і дисидентом. Віктор Медведчук був на процесі захисником Стуса, але робив усе можливе, аби "позбутися" та кинути Василя Семеновича за ґрати.
Не дивно, що Медведчук намагався засудити видавництво книжки «Справа Василя Стуса».
В умовах фактичної воєнної агресії Росії проти України Медведчук продовжує вірно служити кремлівському фюреру. На тимчасово окупованій території росіяни вилучають з бібліотек всі українські книжки, зокрема книгу «Справа Василя Стуса».

В той же час Вахтанг Кіпіані на разі захищає Україну в Києві.
Крім того, Вахтанг Кіпіані відомий своєю активною громадською та політичною діяльністю. Він був учасником студентського голодування на Майдані Незалежності у 1990 році, засновником і першим головою Миколаївської філії Української студентської спілки та організатором Першої Всеукраїнської студентської наукової конференції «Аркасівські читання» у Миколаєві. Також, він був членом декількох політичних партій та об'єднань та двічі балотувався до Верховної Ради України.

Вахтанг Кіпіані захоплюється колекціонуванням самвидаву, газет і передвиборних матеріалів. Він почав збирати колекцію ще в 1984 році, з періодичних видань Радянського Союзу, а з часом додав також пресу народів, які проживали на території СРСР та видання діаспори. Його колекція налічує понад 32 тисячі найменувань різних видань і складає, в цілому, понад 150 тисяч примірників, багато з яких є рідкісними та унікальними. Для ознайомлення з ними Вахтанг Кіпіані організовує тематичні виставки. У 2015 році на основі зібрання був створений Музей-архів преси у Києві.

Немає коментарів:

Дописати коментар