вівторок, 23 квітня 2024 р.

23 квітня - Всесвітній день книги і авторського права

Книжки покликані служити людям, а краса і мудрість, відтворена у друкованих рядках, неодмінно стане на заваді жорстокості, несправедливості й насиллю та врятує наш неповторний світ! Науково доведено, що книги – найкращі ліки від стресу.

23 квітня 190 країн світу відзначають Всесвітній день книги та авторського права. Уперше спробу пов'язати 23 квітня з книжками було зроблено 1923 року на вшанування письменника Мігеля де Сервантеса, спершу - у день його дня народження 7 жовтня, а згодом - у день його смерті 23 квітня.
1995 року ЮНЕСКО вирішило відзначати Всесвітній день книги та авторського права 23 квітня, оскільки цей день є датою смерті Вільяма Шекспіра, Мігеля де Сервантеса та Інки Ґарсіласо де ла Веґи, а також днем народження декількох інших видатних авторів.
Цікаво, що, Шекспір і Сервантес померли 23 квітня 1616 р., — але не в той самий день, тому що на той час Іспанія послуговувалася григоріанським календарем, а Англія — юліанським. Сервантес фактично помер на 10 днів швидше за Шекспіра.

З історією книги тісно пов’язана історія авторського права, яка веде свій початок з Афінської республіки. У VI столітті до н. е. у жителів давньогрецької колонії Сибарис існував закон, згідно з яким кухар, який вигадав оригінальну нову страву, мав виняткове право протягом року готувати її і продавати своїм співгромадянам. Через рік дія цього права припинялася, і рецепт ставав надбанням громадськості. Поступово зародилася державна винахідницька (патентна) система, яка була покликана забезпечувати винагородою творців за науково-технічні нововведення.


З прийняттям Верховною Радою Закону України «Про авторське право і суміжні права» від 23-го грудня 1993 року № 3792-XII у нашій країні було створено авторське правове поле. А з 1-го січня 2023 року набув чинності новий Закон України «Про авторське право і суміжні права» (№ 2811-IX від 01.12.2022 р.)

Цікаві факти про книги:
  • Перша друкована книга «Львівський Апостол» в Україні з’явилася 1574 року. Її надрукував Іван Федоров, який випередив іноземних майстрів, адже винайшов спосіб друкування тексту двома фарбами одночасно.
  • Однією з найбільших старовинних книг є гігантський атлас вагою 120 кг, який зберігається в Державній бібліотеці Німеччини. Виданий він 1661 року й має розміри 170х110 см.
  • Найдорожчою книгою у світі є Массачусетська книга псалмів. Надрукована 1640 року, вона була продана на аукціоні 2013 року за 14,2 мільйона доларів.
  • У в’язницях Бразилії створена спеціальна програма, яка стимулює ув’язнених читати. Кожна прочитана книга зменшує термін на 4 дні, максимально можна скоротити собі термін на 48 днів на рік. Погодьтеся, ідея геніальна, а головне, не безкорисна!
  • Нацією, що найбільше часу проводить за книгою, вважається Індія. Середньостатистичний індієць проводить по 10,7 годин на тиждень, просто читаючи книгу.
  • 26-й президент США Теодор Рузвельт прочитував по одній книзі кожного дня!
  • Найбільш популярною книгою залишається Біблія. Друге місце займає «Книга рекордів Гіннеса».
  • Найбільше творів написав іспанський драматург Лопе де Вега. Його перу належить 1800 п’єс.
  • Дванадцять найменших книг світу вміщаються в одній столовій ложці. Серед них є мініатюрне видання Корану, словник англійської мови на 12 000 слів і Конституція Франції.
  • Письменник витрачає на написання роману приблизно 500 годин. Цікаво, за скільки таку книгу прочитає читач?

Немає коментарів:

Дописати коментар