четвер, 4 квітня 2024 р.

«Cолом'янка. Історія твого району» - Совки

3 квітня в Центральній бібліотеці Солом’янки імені Григорія Сковороди відбулася сьома краєзнавча лекція з циклу «Cолом'янка. Історія твого району» від києвознавця Олександра Михайлика.

Лекцію було присвячено найдавнішій місцевості Солом'янського району - Совкам. За однією з версій, ця назва походить від пташки совки або ж від однойменної комахи-шкідника, які, можливо, зустрічалися тут.
На лекції згадували про заміський двір київського князя Володимира Ольгердовича, що був попередником поселення Совки. Двір виник у 2-й половині XIV ст., а з кінця століття фігурував як Володимерка. Відповідно, вулиця на честь князя Володимира Ольґердовича з’явилася у цій місцевості 2022 року внаслідок перейменувань, за поданням Олександра Михайлика.

Під назвою Сувки (Сувка) вперше згадані як володіння домініканського монастиря, що 1612 року було продано шляхтичу Ярошу Покаловичу. У 1618 році придбані Києво-Печерською лаврою, а у 1656 році — Софійським монастирем.
На 1900 рік Совки — казенне село Білогородської волості Київського повіту. З 1923 року Совки - в межах Києва, до того входили до Київського повіту Київської губернії. Невдовзі селище відійшло до Київської приміської смуги та до 1933 року були центром сільської ради, і лише 1933 року були остаточно підпорядковані місту.
Станом на 1932-1933 роки майже 90 % населення селища складали робітники, втім Совки також дуже постраждали від голодомору — 32% населення села загинуло.
Здавна і до 1-ї третини ХХ ст. Совки фактично мали лише дві вулиці — початкові частини сучасних вулиць Крутогірної та Каменярів.
Протягом 1930-50-х років Совки здобули сучасного вигляду, коли під забудову було освоєно підвищення над Совськими балками. Тоді ж сформувалася сітка вулиць та провулків (32 вулиці та провулки) та збудовано основну частину існуючої одноповерхової садибної забудови.

Усе це та багато іншого ми мали змогу простежити за допомогою старовинних карт, малюнків, рідкісних фото, які демонструвалися на екрані.

Щиро дякуємо панові Олександру та його дружині Марії за цікаву лекцію. Наступну зустріч плануємо у середу 17 квітня о 17:30, і її буде присвячено історії місцевості Чоколівка. Стежте за анонсами!


Немає коментарів:

Дописати коментар