вівторок, 23 квітня 2024 р.

23 квітня - Всеукраїнський день психолога

Як відомо, психологія - це академічна наука, яка вивчає поведінку людини. За віком ця наука відносно молода, так як перша у світі психологічна лабораторія була відкрита трохи більше ста років тому, в 1879р. З того часу офіційно почалися дослідження свідомості людини і відкриття нових ресурсів і можливостей людської психіки. На сьогоднішній день існує понад 200 класифікованих видів психологічних захворювань. І близько 14 % з них стосуються ментальних проблем.


Саме поняття "ментальне здоров'я" означає те, як ми почуваємо себе емоційно, як мислимо, спілкуємося, приймаємо рішення та справляємося зі стресом.
Відповідно, якщо в людини з ментальним здоров'ям все добре, то вона може повноцінно радіти життю, будувати нормальні стосунки в соціумі, плідно працювати і взагалі- розуміти сенс свого існування. У кожної людини свій рівень ментального здоров'я, і залежить він від багатьох чинників. Наприклад, погіршення може статися внаслідок соціальних потрясінь чи регулярних стресових ситуацій. Маємо розуміти, що в теперішній непростий період війни ця проблема є актуальною і з кожним днем тільки поглиблюється.

Тому, якщо відчуваєте, що стан вашої душевної рівноваги порушено - час звернутися за допомогою. Зараз в Україні існують державні програми та платформи підтримки ментального здоров'я, а також гарячі лінії психологічної допомоги. Відповідно до запитів таку допомогу надають психологи сімейні, дитячі, кризові, особисті, освітні, військові, корпоративні, та ін.
Ще варто сказати, що сьогодні за допомогою до психологів звертаються не тільки люди, які мають внутрішні конфлікти чи психологічні травми, але й ті, хто бажає особистісного розвитку , покращення взаємин з оточуючими чи навіть хоче просто бути щасливим.
Іноді розібратися у своїй поведінці і вказати шляхи вирішення проблеми може не тільки кваліфікований психолог, а ще книга чи посібник з даної теми. Вибір літератури великий і різноманітний, і тому кожен, хто дбає про свій психо - емоційний стан, зможе знайти книжку під свій запит.

7 простих способів зберегти ментальне здоров'я:
1. Чіткий та сталий розпорядок дня
2. Повноцінне харчування
3. Фізична активність
4. Тактильні контакти з близькими людьми
5. Можливість виговоритися.
6. Регулярні заняття улюбленою роботою
7. Спокійний необтяжливий побут.

Немає коментарів:

Дописати коментар