пʼятниця, 26 квітня 2024 р.

Віртуальна презентація книги до Міжнародного дня пам'яті про Чорнобильску катастрофу

Вранці 26 квітня, 38 років тому, світ став свідком найстрашнішої ядерної катастрофи в історії: вибуху реактора на Чорнобильській АЕС у Радянській Україні. Десятки людей померли від отруєння радіацією, радіоактивними опадами було забруднено половину континенту, тисячі захворіли. Радянська влада зробила все, щоб приховати від світу катастрофу. Два дні світ нічого не знав про вибух, допоки різке зростання радіаційного фону зафіксували в Скандинавії. 
Натомість у радіоактивному Києві 1 травня на святкову демонстрацію вивели тисячі людей, серед яких були діти.
 
На жаль, сьогодні маємо велику ядерну небезпеку, і вона знову пов’язана з росією, яка вдається до небезпечних ігор із захопленням атомних електростанцій, зокрема Запорізької, яка ще з перших днів повномасштабного вторгнення росії стала полігоном бойових дій та об’єктом ядерного шантажу. А заручником цієї ситуації став знову весь світ.
Щоб відкрити для себе невідомі сторінки з історії Чорнобильської катастрофи, рекомендуємо книжку директора Гарвардського українського наукового інституту Сергія Плохія “Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи.”

 
Праця Сергія Плохія унікальна тим, що дає повне розуміння Чорнобильської катастрофи: від причин виникнення до невідворотних наслідків. В книжці поєднується ядерна фізика, політика Кремля, людська халатність, що призвели до вибуху та пожежі на Чорнобильській АЕС. Автор показує, як радянські чиновники намагалися спочатку заперечити, а потім применшити масштаб трагедії. Сергій Плохій майстерно зображує радянський військово-промисловий комплекс, викриваючи суперництво та конфлікти між верхівками Комуністичної партії, КДБ, урядовими міністерствами, чиї нереалістичні вимоги та терміни прискорили катастрофу.
Трагедія сталася у вихідний день, під час свята, пов'язаного з днем народження Леніна. Автор детально описує атмосферу тих святкувань. Рівень радіації стрімко підвищується, нависає загроза другого вибуху, а офіційні особи заперечують факти. КДБ перериває телефонні лінії, аби не допустити поширення інформації про катастрофу, а дані про загибель людей, які зазнали смертельних доз радіації, тримаються в таємниці.
Сергій Плохій також акцентує на думці, що аварія на Чорнобильській АЕС стала початком кінця імперії під назвою “Радянський Союз”.

Немає коментарів:

Дописати коментар