вівторок, 23 липня 2024 р.

Краєзнавча лекція циклу "Солом'янка. Історія твого району": "Пронівщина"

20 липня відбулася краєзнавча лекція циклу "Солом'янка. Історія твого району" від провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи Центральної бібліотеки Солом'янки імені Григорія Сковороди, краєзнавця Олександра Михайлика. Лекцію було присвячено історичній місцевості Пронівщина.

Гості лекції дізналися про межі та історію Пронівщини, а також перші назви місцини - Володимирова груша, Кухмістрівщина, Троянівщина, згадки про них у документах 16-18 століть, а також походження цих назв.
Чільне місце було присвячено стародавнім курганам, які у 1913 та 1915 розкопував Олександр Ертель, а також питанню їх локалізації. А також історії володіння Пронівщиною Києво-Софійським митрополичим будинком у 1848-1917 роках. Гості заходу також почули фрагмент рідкісної книги Миколи Шарлеманя, присвячені природничим екскурсіям околицями Києва і виданої ще 1916 року. Репринтне відтворення цього видання є у фонді бібліотеки.
Гості лекції дізналися, як вже у 1940-х-1950-х місцевість було забудовано як житловими, приватними та 2-3-поверховими будинками, а вже у 1980-х-1990-х-14-16-поверхівками, а також почули серії та прізвища архітекторів.

Традиційно лекція супроводжувалася фрагментами історичних карт, рідкісних історичних, а також сучасних авторських фото.
До лекції працівники бібліотеки підготували вже традиційну книжкову виставку, на якій гості лекції могли ознайомитися із книгами з фондів бібліотеки, де йдеться про місцевість Пронівщина. 

Немає коментарів:

Дописати коментар