понеділок, 22 липня 2024 р.

«Солом’янка. Історія твого району»: Батиєва гора


27 липня о 15:00 у Центральній бібліотеці Солом’янки імені Григорія Сковороди відбудеться краєзнавча лекція з циклу «Солом’янка. Історія твого району» від від провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи, києвознавця Олександра Михайлика. Лекцію буде присвячено місцевості Батиєва гора.

Батиєва гора є однією з найвищих точок міста. На ній в давнину існував великий курганний могильник, який був відомий як Батиєві могили. З'ясуємо різні версії походження назви. Сама ж гора аж до 1917 року належала церкві.
Наприкінці 19 століття на горі виникає робітниче поселення залізничників. Серед історичної забудови збереглися два унікальні залізобетонні резервуари для води. Дізнаємося їх історію, особливості функціонування. У одному із них діє унікальна церква.
На горі є школа, споруджена за проектом архітектора Олекси Повстенка. Після еміграції до США він був головним архітектором Капітолію у столиці США.
Батиєва гора зберегла первісне планування і частину історичної забудови. Деякі місця не змінилися щонайменше з середини 20 століття. У цьому допоможуть порівняння старих та сучасних фото.
Батиєва гора потрапила на сторінки численних художніх творів ряду письменників-Максима Рильського, Любомира Дмитерка, Івана Сенченка та інших. На лекції звучатимуть уривки з цих творів.

Місце: вул. Освіти, 14а.
Дата: 27 липня, 15:00
Вхід вільний. Укриття є

Немає коментарів:

Дописати коментар