пʼятниця, 12 липня 2024 р.

Краєзнавча лекція "Караваєві дачі" із циклу "Солом'янка. Історія твого району"

10 липня відбулася 14-та краєзнавча лекція циклу «Солом’янка. Історія твого району» від провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи бібліотеки імені Григорія Сковороди, києвознавця Олександра Михайлика. Лекцію було присвячено місцевості Караваєві дачі.

Учасники дізналися про:
✔ Деревний розсадник, що існував на місці майбутніх Караваєвих дач у 1850-х на початку 1870-х, його значення та особливість
✔ Походження назви Караваєві дачі та постать медика Володимира Караваєва. А також про те, що Караваєві дачі у Києві не єдині - колись так називалася частина території сучасного Ботанічного саду імені Гришка у Печерському районі. Адже там теж було володіння Караваєва.
✔ Виникнення дачного селища - з 1892 року донька науковця, Ольга Караваєва, у шлюбі Колчак, продала землю під дачні ділянки. 1914 року Караваєві дачі увійшли до меж Києва. Свою ділянку вона передала під будівництво церкви. Тож нетривалий час поселення мало і свій власний храм.
✔ Єдину в Києві школу, збудовану 1941 року на тодішній вулиці Леваневського (нині Тетянинська)
✔ Як прокладання з 1957 року Малої Окружної дороги призвело до поступового знищення планувальної структури Караваєвих дач і перетворення у 1970-х-1980-х на звичайний район із висотною забудовою. Від первісної забудови вціліли поодинокі будинки.
✔ Про експериментальний двоповерховий будинок, що проіснував лише 18 років (у 1961-1979) і був знесений разом із вулицею Гаражною.
✔ Гості мали змогу побачити старовинні карти та фотографії Караваєвих дач, а також сучасні авторські фото зразків історичної забудови місцини.

Наприкінці лекції значний інтерес гостей викликала тематична книжкова виставка, підготовлена працівниками бібліотеки - книги, де міститься інформація про Караваєві дачі.

Немає коментарів:

Дописати коментар