вівторок, 16 липня 2024 р.

Лекція "Пронівщина" від києвознавця Олександра Михайлика


20 липня у Центральній бібліотеці Солом’янки імені Григорія Сковороди відбудеться краєзнавча лекція з циклу «Солом’янка. Історія твого району» від провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи, києвознавця Олександра Михайлика. Лекцію буде присвячено місцевості Пронівщина.

Сучасна назва згадується лише у середині 19 століття. В давніших же документах зустрічаються назви Володимирова груша та Кухмістрівщина. З'ясуємо походження усіх цих назв, а також про видозміни назви річки Совка, у верхів'ях якої і розташована Пронівщина.
У 1848-1917 роках ця місцевість належала Києво-Софійському митрополичому будинку. З часом церква заснувала хутір Пронівщина і віддавала частину землі в оренду. Заплановане ж дачне селище через початок Першої Світової війни не відбулося.
Забудова Пронівщини була здійснена у першій половині 1950-х років. Окрім приватних, тут було споруджено квартал 2-3-поверхівок для працівників радгоспу "Совки". Починаючи з кінця 1980-х і донині у місцевості зводиться висотна забудова.
Зеленими легенями Пронівщини є верхній каскад Совських ставків. З 2020 року місцевість є частиною ландшафтного заказника місцевого значення "Совська балка".

Місце: вул. Освіти, 14 а
Дата: 20 липня, 15:00
Вхід вільний, укриття є.

Немає коментарів:

Дописати коментар