середа, 24 липня 2024 р.

Патріотичні читання «Золото й синь прапорів»

21 липня у Центральній бібліотеці Солом'янки відбулися патріотичні читання «Золото й синь прапорів».
Наш спеціальний гість, декламатор поезії Володимир Бабич, одразу захопив увагу глядачів проникливим прочитанням уривків з поем Лесі Українки "Роберт Брюс. Король Шотландський" та "Давня казка", які висвітлюють тривалу боротьбу шотландського народу за власну незалежність. Тягар поневолення, недалекоглядні компроміси, визвольний дух, тисячі жертв, які приносив шотландський народ в ім'я свободи, полонили думки молодої Лесі Українки аж так, що вона написала свої геніальні поеми. Але певно що, такий потужний емоційний заряд творів спричинено думками про Україну, її минувщину й майбуття.
Пан Володимир відчув це по-своєму глибоко та з цілковитою самовіддачею передав присутнім, які зібралися на читання. Також звучали потужні твори Володимира Івановича, Людмили Легостаєвої, Олени О’Лір, Мальви Кржанівської та інших поетів. Вивчені напам'ять, вони брали за серце кожного присутнього.

Значну частину заходу було присвячено процесу проговорення, осмислення й спільного переосмислення родинних історій, пов'язаних з боротьбою за свободу за різних історичних обставин. Попри вектор руху історії, як і за нинішньої російсько-української війни, так і за ІІ Світової, у кожній родині - свої болючі життєві сюжети, часом - антагоністичні поміж собою. Попри політичні обставини, живі люди сприймають цей світ, борються і приймають виклики в міру свого розуміння, для чого це потрібно. Усвідомлення та спільне бачення важливе.

Ще однією несподіванкою для глядачів стала візуалізація плодів волонтерської ініціативи "Прапори. Герої українці". Пан Володимир разом зі своєю колегою, пані Ларисою Болтневою, продемонстрували прапори, на яких закарбовано імена та обличчя українських героїв, що віддали свої життя за свободу і незалежність України.

Немає коментарів:

Дописати коментар