середа, 17 липня 2024 р.

Тренінгова сесія зі стрес-менеджменту

15 липня в Центральній бібліотеці імені Григорія Сковороди, за підтримки представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ), відбулася тренінгова сесія зі стрес-менеджменту від команди менторів, яка працює з внутрішньо переміщеними особами, на чолі з Дмитром Січкарюком, керівником мобільної команди психосоціальної підтримки у Києві та Київській області.

В умовах неспинної агресії російської федерації проти українського народу щодня зростає кількість громадян України, які втратили свої домівки, надії, рідних і близьких.
Той, хто пройшов цей пекельний шлях, довго і неминучо перебуває у потужному стресі, його адаптаційні механізми знижені. Потрібна дуже велика внутрішня робота, аби перезавантажити власне життя і знайти себе деінде, поза домом – в іншому місті, в іншій країні. Але насамперед – треба знайти ресурси для відродження.

Українці – народ чуйний. Вони допомагають своїм співгромадянам впоратися з болючими викликами, віднайти нові сенси існування. Левову частку такої підтримки беруть на себе родичі, друзі, люди допомагаючих професій – соціальні працівники, психологи, бібліотекарі, волонтери, та люди, які волею долі опинилися поряд і стали опертям у скруті.
І ні для кого не секрет, що емоційна втома і провина свідка, яку відчуває кожна небайдужа співчутлива людина, з часом накопичуються, що непомітно призводить до професійного чи особистісного вигоряння. Адже крім всього іншого – ми просто живі люди, зі своїми непростими історіями. І знаємо, як виснажують страх, невизначеність і тривога.

Тож вчорашній тренінг з управління стресом був присвячений навичкам і технікам, які допомагають ефективно справлятися зі стресовими явищами та знижувати їхній негативний вплив на повсякденне життя.
Насамперед, ми спілкувалися про природу стресу, його причини та наслідки, про те як стрес поволі осідає в нашому тілі та починає керувати фізичним та емоційним станом.
Тож важливо не тільки розуміти, що таке стрес, а знати, як йому запобігати та виходити з нього. А для цього важливо мати навички розпізнавання ознак стресу, володіти практичними техніками контролю рівня стресу (такі як усвідомлене дихання й перефокусування уваги) та вибудовувати правильні стратегії поведінки, які допомагають знизити рівень стресу.
А для тих, хто не в змозі впоратися з власними почуттями самостійно, - організатори поділилися буклетами з контактами Гарячої лінії психологічної підтримки МОМ, яка надає безоплатну та анонімну кількарівневу (залежно від кожного конкретного випадку) допомогу.

Ми вдячні менторам, які потурбувалися про наше здоров’я та закликаємо вас бути уважними до себе, і не зволікати при появі тривожних «дзвіночків». Пам’ятайте: просити про допомогу не тільки не соромно, а цілком нормально!

Немає коментарів:

Дописати коментар