субота, 6 липня 2024 р.

Анонс заходу

10 липня у Центральній бібліотеці Солом’янки імені Григорія Сковороди відбудеться 14-та краєзнавча лекція з циклу «Солом’янка. Історія твого району» від провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи, києвознавця Олександра Михайлика. Лекцію буде присвячено місцевості Караваєві дачі.

До появи Караваєвих дач у 1860-х роках на цьому місці був Деревний розсадник. У 1870-х землі придбав видатний лікар Володимир Караваєв, постаті якого буде присвячено розповідь. Від його прізвища й походить назва місцини. Також дізнаємося, де в Києві були ще одні Караваєві дачі.
Дачне ж селище Караваєві дачі виникло вже після смерті власника, коли його донька Ольга Караваєва-Колчак 1892 року розпродала маєтність під дачні ділянки. З 1914 року Караваєві дачі в межах Києва. Дізнаємося, який вигляд тоді мало селище і що відтоді збереглося.
Саме на Караваєвих дачах існує єдина в Києві школа, яку було споруджено 1941 року. Дізнаємося, де вона знаходиться.
Починаючи з 1950-х років, через прокладання Малої кільцевої дороги та будівництво багатоквартирних будинків, колись дачна місцевість поступово розчиняється з-поміж нових вулиць та будинків. У 1980-х роках зникають майже всі старі вулички і будинки. Втім, окремі фрагменти старих Караваєвих дач збереглися. Символічно, що одна з вулиць місцини має ім'я Професора Караваєва. Ім'я науковця збережене і в назві зупинки електропоїздів Караваєві дачі.

Укриття є

Немає коментарів:

Дописати коментар