середу, 28 лютого 2024 р.

Творчі читання "Мишаськів розгардіяш і догоридриг"

На Творчі читання 27 лютого в Центральну бібліотеку Солом’янки завітав чудовезний персонаж - непосидюче й кмітливе мишеня на ім’я Мишасько.

Насамперед, читайлики дізналися історію народження книжкової серії про Мишаська. А історія ця непроста.
Спершу Мишасько, як і багато хто з нас до російської навали, був російськомовним. І перша книжка про нього народилася ще на початку війни й називалася “Рассказики о Мьішонке” (2014). Але то було давно і неправда. Невдовзі Мишасько українізувався: 2019 року вийшов друком “Мишасько і розгардіяш” (друзі автора - кілька дорослих і одна 10-річна дівчинка - зробили українськомовний переклад), а 2022 року світ побачила друга книжка - “Мишаськів догоридриґ”, написана вже українською.

Видавати книжки під час війни справа непроста, та автор В’ячеслав Купрієнко дуже й дуже хотів підбадьорити дітлахів - тож утілив свій задум!
Як ми й обіцяли в анонсі, читали обидві книжки (експерт Гриць вподобав більше другу, "Догоридриґ"). І малювали Мишаська. І досліджували світ разом з допитливим книжковим героєм. Особливу зацікавленість викликали історії “Як важко бути математиком”, “Сонячний фокус” та “У пошуках скарбів”.

За мишаськовим прикладом, одразу ж розпочали застосовувати знання - там, де їх здобули. Гризли печивко, ділили мандаринки, відстежували, як сонце здійснює свій колобіг довкола бібліотеки, училися користуватися компасом (не таким, що його знайшов у дідовому гаражі Мишасько, а сучасним електронним застосунком)! Досліджували, куди дивиться абонемент бібліотеки, куди - читальна зала, і з’ясовували, як ця штука допомагає не заблукати в незнайомій місцевості.
А наостанок отримали сюрприз від Мишаська (раніше наші бабусі-дідусі казали "від зайчика") - цілу тарелю мандаринок та горіхів. Усі горіхи, як виявилося… уміщаються до хлопчачих кишеньок! Проте домовилися поласувати ними та пригостити всіх, кого любимо, наступного дня - 28 лютого. А все тому, що це - день народження Мишаськового автора. Ювілей! Хай він зрадіє!
А ми щиро вітаємо пана В’ячеслава й чекаємо на продовження Мишаськових пригод!



Немає коментарів:

Дописати коментар