пʼятницю, 9 лютого 2024 р.

"Cолом'янка. Історія твого району" - Краєзнавча лекція "Відрадний"

7 лютого у Центральній бібліотеці Солом’янки імені Григорія Сковороди відбулася третя краєзнавча лекція від києвознавця Олександра Михайлика. Її було присвячено Відрадному — історичній місцевості Києва, колишньому хуторові, а нині житловому масиву в Солом'янському районі, що прилягає до місцевостей Борщагівка, Ґалаґани, Грушки і Караваєві Дачі та простягається між Відрадним проспектом, бульваром Вацлава Гавела і Гарматною вулицею.

Традиційно зустріч розпочалася з перших згадок і свідчень про місцевість, які сформували її першоісторію, та альтернативних тлумачень походження назви “Відрадний”.

За допомогою топографічних карт і планів забудови різних періодів присутні могли простежити, як від виникнення у 1914 році розвивався масив. У 1932 - 1937 роках він входив до Київської приміської смуги, у складі Києва опинився 1938 року. У 2-й половині 1960-х років було знесено стару забудову, а на її місці постав оновлений житловий масив, що складався з типових для тих часів п’ятиповерхівок “без надмірностей в архітектурі”. Згодом (першим у Києві) Відрадний доповнився 9-ти поверховими будівлями, які в народі прозвали “коробочками”. Пізніше на ньому виросли справжні висотки, а ланшафт радянського зразка поволі облагороджувався та набував сучаснішого вигляду.

За допомогою рідкісних фотографій ми згадували про цікавинки масиву - особливості забудови, архітектурні та дизайнерські рішення, збережені та незбережені пам'ятки історичної спадщини, парки “Відрадний” і “Мамаєва Слобода”, витік (початок) річки Либідь та інші об’єкти, більше дізнатися про які можна з книги О. Михайлика та С.Широчина «Невідомі периферії Києва. Солом’янський район».

Щиро дякуємо панові Олександру та його дружині Марії за цікаву відеомандрівку! Тішимося з того, що інтерес мешканців Солом’янки до свого району не вщухає - це можна стверджувати за щоразу повною залою та наявністю запитань, уточнень, ба навіть невеличких дискусій під час лекції. І це прекрасно, адже щоб розвивати й берегти, треба любити. А щоб любити, треба відчувати, знати та розуміти місце, на якому живемо. Саме в цьому, на нашу думку, - запорука ментального здоров’я людини та джерело її життєвої сили. Тож ми продовжуємо!

Найближчу лекцію плануємо у середу 21 лютого о 17:30, і її буде присвячено історії місцевості Жуляни. Стежте за анонсами! Читайте у Центральна бібліотека Солом'янки імені Григорія Сковороди!





Немає коментарів:

Дописати коментар