вівторок, 6 лютого 2024 р.

"Київський скансен". До 55-річчя з часу заснування Національного музею народної архітектури та побуту України «Пирогів»

На південній околиці Києва, на історичних землях, які належали Києво-Печерській Лаврі, оживає стародавнє українське село з вітряками, дерев’яними церквами, хатами-мазанками, колодязями-журавлями, тощо. Музей під відкритим небом «Пирогів» є головною етнографічною скарбницею нашої країни. Це архітектурно- ландшафтний комплекс, який розповідає про всі історико-географічні регіони України. Музей засновано 6 лютого 1969 року. Його фундатором вважається Петро Тимофійович Тронько – голова Українського товариства охорони пам’яток історії та культури. Музей базується на таких принципах: збереження і відтворення традиційної архітектури України, популяризація народних промислів і ремесел, відображення історико- географічних регіонів України у відповідних етнографічних, ландшафтних та природних зонах.

Процес створення і наповнення колекції музею розтягнувся на 7 років. Офіційно експозиція була відкрита 1976 р. Сьогодні на території скансену встановлено близько 300 пам’яток народного будівництва 16-20 ст. Традиційні житлові і господарські комплекси включають в себе хати, комори, криниці та інші атрибути давнього українського села. Найстарішим архітектурним експонатом є хата із села Самари Волинської обл.(1587р). Традиційна українська хата є справжнім шедевром, в якому поєднувались виняткова раціональність задуму та високий рівень виконання. Також старе українське село створило прекрасні зразки громадських будівель – церкви, школи, корчми, млини. Це все відтворено з документальною достовірністю відповідно до того чи іншого історико-етнографічного регіону.

Фонди музею нараховують близько 100 тисяч найрізноманітніших експонатів – народний одяг, меблі, знаряддя праці, музичні інструменти, вироби народних умільців, народний живопис, тощо. Музей є прекрасним місцем для відпочинку. Тут можна покататися на конях, відвідати етнографічні ярмарки, фольклорні свята, навчитися у « Творчій майстерні» створювати вироби народного мистецтва. Музей приймає відвідувачів не тільки з України, але й із різноманітних куточків світу. 

Немає коментарів:

Дописати коментар