понеділок, 12 лютого 2024 р.

"Розумна жінка-українка". Літературно-музична зустріч до Міжнародного дня жінок і дівчат у науці

11 лютого у Центральна бібліотека Солом'янки імені Григорія Сковороди відбулася літературно-музична зустріч до Міжнародного дня жінок і дівчат в науці, спеціальною гостею якої була українська науковиця, поетеса і прозаїкиня Уляна Письменна.
Жінки впевнено зміцнюють свої позиції в українській науці. Частка жінок в науці сягає близько 45%, і надалі більшатиме. Тож ми вирішили розпочати з невеличкої дискусії про жіночий внесок у наукове сьогодення, про складнощі, з якими стикаються українські науковиці, та про те, чи справджуються їхні очікування.

Базуючись на публікації “Розкажіть нарешті дівчатам правду про наукову роботу”, нещодавно розміщеній на порталі osvita.ua, ми спростовували або підтверджували різні аспекти роботи в науці: пані Уляна - зі свого досвіду, а дотичні до науки постійні відвідувачки нашої бібліотеки пані Віра, пані Надія та пані Ірина - зі свого. Йшлося про повагу суспільства до науковців, про матеріальний бік справи, про роботу на ентузіазмі, про те, що не дає зупинятися на обраному шляху. Порівнювали науку і з письменництвом, коли також: “не можеш не…” Бо, попри все, наука і письменництво - це почесно!

Пані Уляна, як і багато науковців, має два місця роботи. Близько 20 років працює в енергетичній сфері та близько 10 років викладає в Національному технічному університеті України “КПІ”. А “паралельно” є мамою допитливиці-доні. Тож і не дивно, що всі свої досвіди трансформує у творчі здобутки - книжки для дітей молодшого віку.
Однією з таких книжок є «Бюро винаходів Цукінька» (2023), яку ми і презентували нашим відвідувачам, та з якої видобували користь, проводячи розіграш за донат на придбання автомобіля швидкої допомоги.
Збір організувало Дитяче арт-видавництво "Чорні вівці" , що видало Улянину книжку, і всі охочі ближчим часом можуть до нього долучитися. Ми всі гуртом зібрали 1400+ грн., а примірник “Бюро Цукінька” дістався маленькій онуці поетеси-науковиці Надії Чорноморець!

Промоція книжки - справжнє поле для фантазій, тож усі присутні - дорослі й діти, залюбки передивилися мультик про хом’яка Цукінька, який зі своїми помічниками постійно робить різноманітні технічні винаходи. Віримо, ця книжка надихне не одного читайлика!
На зустрічі також звучали пісенні композиції на вірші з книжки для малечі “Хто такі чемнята і нечеми?” у виконанні Ігоря Якубовського та Руслани П’ятницької, а також уривки з віршованої парафрази «Слова Пророка» Халіля Жибрана у прочитанні перекладачки Уляни Письменної. Вражає, скільки сутностей може співіснувати в одній жінці!
А на завершення організатори зустрічі подарували декілька пісенних присвят жінкам-науковицям, у однієї з яких, пані Ірини, до всього, був день народження!






Немає коментарів:

Дописати коментар