четвер, 14 грудня 2023 р.

«Сини Землі, що відвели вогонь». До Дня вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС

День ліквідатора аварії на ЧАЕС відзначають в Україні щорічно 14 грудня. Саме тоді, в 1986 році, було введено в експлуатацію захисний саркофаг над зруйнованим енергоблоком атомної станції. Через 20 років пам’ятна дата на честь ліквідаторів найбільшої техногенної катастрофи в історії людства була закріплена на державному рівні. Число пожежників, військових і добровольців, які брали участь у ліквідації аварії, становить понад півмільйона людей, їх називають «тими, хто врятував світ».
26 квітня 1986 року сталась жахлива аварія – вибух на Чорнобильській АЕС. Ця трагедія змінила долі тисяч людей і забрала велику кількість життів. Першими на місце аварії одразу виїхали прип’ятські військові і пожежники. Їхніми зусиллями вдалось не допустити поширення вогню на інші енергоблоки. Керував операцією 23-річний лейтенант В.Правік, який помер 11 травня 1986 р. через високу дозу опромінення, також велику мужність і самопожертву у ліквідації аварії в ім’я життя теперішніх і майбутніх поколінь виявили пожежники В.Кібенко, В.Тішура та інші ліквідатори. Всі вони були відзначені державними нагородами
До Дня пам’яті ліквідаторів аварії у 2016 році 29 листопада над Чорнобильським енергоблоком було зведено новий саркофаг, термін використання якого 100 років.
Минають роки, але в серцях людей завжди житиме пам’ять про тих, хто виявив мужність, героїзм, самовідданість в небезпечних екстремальних умовах, які ціною свого життя врятували світ. Низький уклін всім ліквідаторам, які зупинили стихію некерованої ядерної реакції.

Немає коментарів:

Дописати коментар