пʼятницю, 22 грудня 2023 р.

"Солом'янка. Історія твого району" Зустріч 1

Центральна бібліотека Солом’янки імені Григорія Сковороди разом із києвознавцем, мандрівником і дослідником Олександром Михайликом, одним з авторів книжкової серії «Невідомі периферії Києва» започатковували цикл краєзнавчих лекцій “Солом'янка. Історія твого району” про наш улюблений район!

Учора, 20 грудня, відбулася перша лекція, головним об’єктом якої стала Олександрівська Слобідка — місце, де розташована наша бібліотека, та місцевість довкола — площі Солом’янська та Севастопольська, частина пр-ту Лобановського, вулиці Освіти, Вузівська, Преображенська, Софії Галечко, Братів Зерових, Білгородська, Олексіївська, Народна, Озерна, Василя Барки, Златопільська, Григорія Кочура, Василівська та інші.
Лекція спиралася на матеріали книги “Невідомі периферії Києва. Солом’янський район” — добірку рідкісних фотографій та карт, які пан Олександр роками дбайливо збирав в архівах, друкованих виданнях та приватних колекціях, а також на деякі сучасні фотографії, які зробив особисто. Як і все місто, Слобідка змінювалася в часі, а наявні графічні матеріали (серед яких є навіть аерознімки, зроблені німцями за часів окупації Києва), розповідали нам про різні віхи мікрорайону та вулиці, які ми міряємо кроками чи не щодня.
Крім безлічі цікавих зразків забудови району, ми мали змогу побачити найстарішу одноповерхову хату Солом’янки, яка збереглася дотепер, і стару будівлю бібліотеки на Освіти, 14, яку згодом реконструювали.

Не оминули увагою й визначних особистостей, що в різний час мешкали на Олександрівській слобідці — архітектора Дмитра Яблонського, митрополита Василя Липківського, поета і дисидента Івана Світличного…
Усе це було відображено на великому екрані й закликало присутніх до подорожі в давнє, й не дуже, минуле Олександрівської Слобідки.
На зустрічі було багато солом’янців, особливо - зацікавленої молоді, і це надихає! Читальна зала ледь уміщала всіх охочих.

Старт циклу лекцій “Солом'янка. Історія твого району” виявився дуже вдалим. Отже, сміливо можемо анонсувати дві наступні зустрічі:
Найближчу лекцію “Солом'янка. Історія твого району” плануємо за 2 тижні, 3 січня о 17:30, і її буде присвячено Пронівщині, місцевості, розташованій в улоговині між Олександрівською Слобідкою та Турецьким містечком.
А вже наступної середи, 27 грудня о 17:30, плануємо презентацію тритомової серії «Невідомі периферії Києва: Північне Лівобережжя», «Невідомі периферії Києва: Центральне Лівобережжя», «Невідомі периферії Києва: Південне Лівобережжя».
Стежте за анонсами!



Немає коментарів:

Дописати коментар