пʼятниця, 29 грудня 2023 р.

"Невідомі периферії Києва: Лівобережжя". Зустріч з краєзнавцем Олександро Михайликом

27 грудня молоді українські краєзнавці та києвознавці Олександр Михайлик (особисто) та Семен Широчин (з відеовключенням) презентували у Центральна бібліотека Солом'янки імені Григорія Сковороди свою тритомну працю «Невідомі периферії Києва: Північне Лівобережжя», «Невідомі периферії Києва: Центральне Лівобережжя», «Невідомі периферії Києва: Південне Лівобережжя», яка охоплює нинішні Троєщину-Вигурівщину, Лісовий масив, Воскресенку, Микільську Слобідку, Русанівку, Осокорки, Позняки, Харківський масив, Бортничі та інші мікрорайони й периферії столиці.

Гості презентації змогли дізнатися про історію розбудови колишніх київських околиць лівобережної, рівнинної частини Києва, які донедавна були невеличкими поселеннями і належали до Чернігівської губернії, а нині є значними за площею частинами мегаполісу, про походження їхніх назв, у яких закладено свою систему сенсів.

Традиційно цікавим було занурення в часі - присутні мали можливість на власні очі побачити стан речей часів створення перших топографічних карт, на яких не було ще й натяків на міську забудову. Це згодом на цих теренах постали магістралі та робітничі будинки, ансамблі селищ та перші київські масиви, школи та палаци культури…

Історія безжальна, і за часів ІІ Світової багато що з цього залишилося лишень згадкою в архівах, адже гітлерівці застосовували уздовж лінії Дніпра, під час битви за Київ 1943 року тактику "випаленої землі". Проте київське Лівобережжя, як і вся столиця, відродилося, оновилося й почало бурхливо розвиватися, рости вшир, увись та вглиб, в усім своїм архітектурнім розмаїтті й нині має сучасний вигляд, до якого ми звикли.

Наступна зустріч із Олександром Михайликом відбудеться 10 січня о 17:30 у межах циклу “Солом’янка. Історія твого району”, і стосуватиметься історичної місцевості Пронівщина. На ній, як завжди, буде безліч цікавої інформації для києвознавців та любителів історії, дбайливо зібраної й викладеної в книзі “Невідомі периферії Києва. Солом’янський район”. Запрошуємо!



Немає коментарів:

Дописати коментар