четвер, 12 жовтня 2023 р.

Ізраїль Бродський. До 200-річчя від дня народження

Сім’я Бродських залишила слід в історії не тільки Києва, а й усієї України.
Голова знаменитого роду — Ізраїль Бродський народився 1823 року в містечку Златопіль, куди переїхали його батьки з галицького містечка Броди. Звідти й пішло нове прізвище родини. Молодий заповзятливий та енергійний юнак отримав у спадщину частину капіталу батька та вдало ним розпорядився. Почавши з купівлі одного цукрового заводу, пізніше він заснував Олександрівське товариство цукрових заводів, яке налічувало 13 пісочних та рафінадних заводів. Йдучи в ногу з технічним прогресом, Ізраїль впроваджував нове обладнання та новітні тогочасні технології,що давало хороші прибутки. Будучи надзвичайно багатим, він разом з тим не шкодував коштів на благодійну діяльність.
Як він казав: «Я даю не тому, що мені хочеться давати, а тому, що усвідомлюю, що потрібно й слід давати..» .
Завдяки Ізраїлю Бродському у Києві функціонує Обласна лікарня, яку за його кошти побудувано у 1885 році. Ця лікарня налічувала 200 ліжок та безкоштовно обслуговувала киян як стаціонарно, так і амбулаторно. Ліки теж відпускалися безкоштовно.
Бродський дбав про освіту для єврейських дітей, виділивши 40 тис. крб. на будівництво, обладнання і утримання ремісничого училища, в якому сотні дітей з бідних єврейських сімей отримували фах.
Ізраїль Бродський багато сил і часу витрачав на громадські та державні справи, за що був відзначений рангом комерції радника. Пішовши з життя, він заповів своїм дітям продовжити його справу та благодійну діяльність, яку перейняли Лазар та Лев Бродські.

Немає коментарів:

Дописати коментар