четвер, 19 жовтня 2023 р.

19 жовтня - День відповідальності людини та День пам'яті Богдана Гаврилишина

19 жовтня в Україні відзначається День відповідальності людини. Ця дата була вибрана не випадково. Саме в цей день святкував свій День народження Богдан Гаврилишин, автор “Декларації відповідальності людини”. У своїй декларації він відобразив різні рівні відповідальності, від особистої до відповідальності на рівні країн світу. Саме цей лаконічний документ, що складається з 15 пунктів, став дороговказом до демократичного, ефективного та інклюзивного суспільства.

Хто ж такий Богдан Гаврилишин?
Богдан Гаврилишин - громадський діяч та меценат, що народився в селі Коропець Тернопільської області. Це унікальна людина, професійна кар’єра якої зросла від простого лісоруба до радника Президента. Він є автором трьох наукових праць і понад сотні статей різними мовами. Богдан Гаврилишин був інженером, винахідником, викладачем, директором Міжнародної школи менеджменту, консультантом у понад 70 країнах на всіх континентах. Також був членом Римського Клубу, іноземним членом Національної Академії наук України, відзначений золотою Золотою медаллю Президента Італійської Республіки і двома медалями від Президентів України.

Цікаві факти з життя Богдана Гаврилишина:
  • Нагороджений найвищим орденом України, яким можуть бути нагороджені громадяни іноземних країн - Орденом Свободи.
  • В десятилітньому віці приєднався до організації “Пласт”.
  • Під час перебування в таборі “Пласту” особисто бачив Митрополита Андрея Шептицького.
  • Протягом життя побував на всіх континентах, крім Антарктиди, і відвідав понад 90 країн.
  • Підтримав першу українську експедицію в Антарктиду, виділивши кошти з фонду “Відродження”.
  • Створив Давоський форум, де в 1988 році було підписано Декларацію між Грецією і Туреччиною, що сприяло припиненню війни, а на річних зборах 1994 року Шимон Перес і Ясір Арафат досягли попередньої згоди щодо Гази і Єрихона.
  • Був радником кількох Президентів України, прем'єр-міністрів та голів Верховної Ради.
  • Богдан Гаврилишин - геній, про якого має знати кожен.

Дізнатися більше про нього та про його погляди можна з книжок, що доступні в нашій бібліотеці.
Богдан Гаврилишин “До ефективних суспільств: Дороговкази в майбутнє: доп. Римському Клубові”

В цій книжці Богдан Гаврилишин виклав методику аналізу суспільних устроїв, що надає здатність порівнювати різні нації-держави, а також прогнозувати стосовно їх подальшого розвитку. Особливої уваги заслуговує доповнення “Україна: 20 минулих і 20 майбутніх років”. В цій частині автор аналізує політичне та економічне минуле України починаючи від катастрофи в Чорнобилі до 2008 року. Також Богдан Гаврилишин аналізує перспективи становлення незалежної, демократичної “нормальної держави” України, яку він бачить за умови приходу до влади нової політичної та патріотичної еліти без тягаря радянської спадщини. Ця книжка буде корисною для студентів, аспірантів, менеджерів суспільного та приватного секторів, а також для всіх українців, що цікавляться питанням ефективності суспільства в цілому та громадян України зокрема.

Богдан Гаврилишин “Залишаюсь українцем: спогади”

В цій неймовірній книжці з передмовою Блаженнішого Любомира Гузара автор написав свою автобіографію. Надзвичайно цікаво читати про життя людини, яка свій життєвий шлях торувала від звичайного сільського лісоруба до найвпливовішого українця світу. Автор розповідає про своє дитинство, родину, навчання, пластунську юність, людей, які вплинули на його світогляд, життя під окупацією чужих країн та в таборах. Тут і про перше кохання та зустріч через десятки років, і про стосунки з рідними та біль від втрати, і про становлення особистості та вибір. Про все це та багато іншої цікавої інформації можна дізнатися з цієї книжки.

Немає коментарів:

Дописати коментар