середа, 18 жовтня 2023 р.

18 жовтня - Європейський день боротьби з торгівлею людьми

Європейський день боротьби з торгівлею людьми був започаткований Європейським парламентом 18 жовтня 2007 року.
Торгівля людьми є світовим злочинним бізнесом і сучасною формою рабства, яка радикально порушує права людини, ба більше – позбавляє людину будь-яких прав. Це ганебне явище, на жаль, існує й досі, в умовах нібито цивілізованого суспільства.
В Україні з 1998 року встановлена кримінальна відповідальність за торгівлю людьми. Відповідна стаття Кримінального кодексу України визначає ці злочинні дії як вербування, переміщення, переховування, передачу або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи.

Види експлуатації людей з роками набувають все більш різних форм, серед яких: використання у військових конфліктах, трансплантація та насильницьке донорство, примус до заняття проституцією, передача дітей з метою отримання прибутку тощо.
Іноді люди добровільно, навіть дещо усвідомлюючи можливі наслідки своїх дій, потрапляють в такі пастки. А в підсумку: їх обманюють, застосовують фізичне та психологічне насильство, залучають до безоплатної нелегальної важної праці, вони вимушено лишаються документів та особистих речей. І, навіть, звільнившись з цього рабського полону (а це буває не завжди), жертви потребують тривалої юридичної, психологічної та інших форм допомоги.

З початком повномасштабного російського вторгнення, ця проблема стала вкрай актуальною та набула нових форм. Багато людей з України були вимушені покинути рідні домівки та шукати порятунку, в т.ч. і за межами України. Але і в країнах Європи, навіть тих, які вважаються безпечними, можуть бути певні складні ситуації, тому обережність ніколи не завадить.

Немає коментарів:

Дописати коментар