четвер, 26 жовтня 2023 р.

Віртуальна книжкова виставка до Глобального тижня медійної та інформаційної грамотності

Коли країну розхитують видимі й невидимі сили, дуже важливо не допомагати їм у цьому. На жаль, кожен з нас часом робить це - несвідомо, банально потрапляючи на емоційні гачки, яких у нас чимало.
Українцям потрібен інформаційний імунітет. Проте інформаційний імунітет цілої нації складається з мільйонів персональних імунітетів.
Саме тому нагадуємо про необхідність підвищувати власний рівень медіаграмотності , формувати навички протистояння маніпуляціям, і пропонуємо декілька популярних книжок, які змінять вас назавжди.
Гортайте сторінки допису, знайомтеся з описами книжок і обирайте яку читатимете в першу чергу.

Серед вітчизняних книжок-посібників з медіаграмотності чільне місце посідає книжкова серія засновниці волонтерської ініціативи з інформаційної гігієни «Як не стати овочем» Оксани Мороз, яка понад 20 років працює в галузі комунікацій, спеціалізується на аналізі та формуванні інформаційного поля, вивчає поведінку людей у його межах. Завдяки цим книжкам ви дізнаєтеся, як відібрати надійні джерела інформації, де перевіряти достовірність новин, як не поширювати інформаційні віруси, яким чином можна захиститися від маніпуляторів та як вже сьогодні почати відновлювати й зміцнювати свій інформаційний імунітет. Звісно, ці книжки є у нашій бібліотеці, і ми хотіли б нагадати про них, адже написані вони цікаво й доступно, на основі конкретних життєвих прикладів та узагальнення світового досвіду, а дві останніх навіть містять QR-коди з посиланням на інтернет-ресурси, де можна ці знання поглибити.
 
Оксана Мороз «Боротьба за правду. Як мій дядько переміг брехню» (2020)
Це - історія про пересічного користувача мережі Internet дядька Івана, який є патріотом, живе Україною, але губиться серед численних маніпуляцій онлайн-медіа, телебачення, facebook, viber, Youtube, Telegram, набиває болючі гулі та вчиться розрізняти правду і брехню, щоб зрештою захистити себе та стати борцем.

Оксана Мороз «Нація овочів? Як інформація змінює мислення і поведінку українців» (2020)
Світ кишить інформаційними вірусами. Щодня вони змінюють наше мислення і поведінку, підштовхують до рішень, вигідних їхнім творцям, а не нам. Щороку ми опиняємося дедалі ближче до межі, яка відокремлює Націю розумних від Нації безвольних овочів. Проте наш антивірусний захист ще можна відновити. Один із інструментів – ця книжка. Завдяки їй ви познайомитеся з роботою Індустрії, яка створює інформаційні віруси й без зайвої конспірології дізнаєтеся, як вона змінила кожного з нас.

Оксана Мороз «Як не стати овочем. Інструкція з виживання в інфопросторі» (2021)
Це книжка про те, як на вас паразитують: як вами маніпулюють і дурять в інтернеті, як численні маніпуляції і шахрайства перевіряють вас на подібність до овоча. Це популярне видання створене для людей, які прагнуть навчитися орієнтуватися в інфопросторі та протистояти маніпуляціям, передати свої знання літнім родичам або дітям, яким в рази важче зрозуміти, що є що в інформаційному полі.
 
Алла Мегель, Яремчук Марія "Ворожі ІПСО. Як визначити та протистояти" (2023)
Це не лише посібник, створений за підтримки академії Української преси, але й справжній провідник у світі інформаційної безпеки. Автори добре розуміють сучасний інформаційний ландшафт та проблеми, пов'язані із поширенням дезінформації та маніпуляціями.
Книга допомагає читачам розібратися в методах та стратегіях ворожих Інформаційно-психологічних операцій (ІПСО) і надає конкретні поради щодо того, як захистити себе від них. Це особливо важливо в сучасному світі, де інформаційна війна стає все активнішою та агресивною.
Книга має практичний підхід і надає читачам інструменти, які можна використовувати для аналізу інформації та визначення її достовірності. Вона також підкреслює важливість критичного мислення та ретельної перевірки джерел інформації.

П.В. Стінгера Емерсона Т. Брукінга "Війна лайків. Зброя в руках соціальних мереж" (2019)
Це книжка, яка відкриває перед нами тривожні та надзвичайно важливі питання, пов'язані із сучасними комунікаційними технологіями та впливом соціальних мереж на наше життя.
Автори розглядають, як влади країн використовують соціальні мережі для впливу на глобальну політичну ситуацію, а також як війни ведуться не лише на військових фронтах, а й у віртуальному просторі.
Ця книга допомагає читачам краще зрозуміти, як важливо бути обережними при споживанні інформації в інтернеті, оскільки дезінформація стала потужним знаряддям впливу. Автори підкреслюють важливість фільтрування та критичного мислення при обробці інформації, яка надходить до нас кожного дня.

Роджер Макнамі "Зафейсбучені : як соціальна мережа штовхає світ до катастрофи" (2021)
Це надзвичайно важлива розповідь про вплив Facebook та подібних соціальних мереж на сучасний світ, політику та бізнес. Автор розкриває загрози, які несе ця популярна соцмережа та інші платформи для громадського добробуту, демократії та приватності.
Книга надає читачам глибоке розуміння того, як технології та бізнес-рішення власників соцмереж можуть бути використані для маніпуляцій та впливу на громадську думку. Вона допомагає проаналізувати важливі аспекти, пов'язані з результатами виборів, системою охорони здоров'я, приватністю та інноваціями.

Немає коментарів:

Дописати коментар