вівторок, 17 жовтня 2023 р.

17 жовтня - Міжнародний день боротьби за ліквідацію бідності

17 жовтня 1987 року більше ста тисяч чоловік зібралися на площі Трокадеро в Парижі на відзначення річниці підписання у 1948 році Загальної декларації прав людини. Присутні віддали данину пам’яті жертвам злиденності, насильства і голоду. Пролунали заяви, що такі ситуації є порушенням прав людини, люди зазначили необхідність спільними зусиллями добиватися дотримання цих прав.
Відповідно до резолюції ООН, прийнятої 22 грудня 1992 року, 17 жовтня проголошене Міжнародним днем боротьби за ліквідацію бідності.
За даними від 2022 року, приблизно 1,2 млрд людей у світі мешкають в умовах багатовимірної бідності. Вони отримують менше 1,9 доларів США/день на людину, що означає позбавлення мінімального комфорту для проживання, ризик антисанітарії (почасти через відсутність водопровідної та каналізаційної мереж), вкрай обмежені можливості отримати медичні послуги та доступ до освіти.
Близько 580 млн серед цих людей – мешканці африканського континенту, переважно з країн на південь від Сахари. Приблизно 385 млн осіб із багатовимірною бідністю – у Південній Азії, а також в різних пропорціях в інших частинах світу.

Водночас, за даними звіту Світового банку, оприлюдненому в II кварталі 2023 року зазначається, що рівень бідності саме в Україні за 2022 рік зріс з 5,5% до 24,2%. Найбільш відчутні наслідки зниження рівня життя спостерігаються в сільській місцевості, де і в мирні часи зазначена проблема була вкрай актуальною для України.
Падіння ВВП, зокрема, через тотальне зниження рівня експорту (найбільша питома вага якого здійснювалась через портову інфраструктуру України), а також високий рівень інфляції, форс-мажорне знецінення національної валюти, зменшення кількості робочих місць – все це впливає на зростання рівня бідності в Україні.

Згідно попередніх заяв Програми розвитку ООН, була задекларована мета допомогти 100 мільйонам людей в усьому світі уникнути багатовимірної бідності до 2025 року. Але ситуація в світі стрімко змінюється, і не в кращий бік, тому, навіть якщо плани ПРООН і будуть втілені, все одно допомоги потребують набагато більше людей вже зараз.

Немає коментарів:

Дописати коментар