суботу, 12 червня 2021 р.

Розстріляна палітра. Репресовані українські художники, поховані в Биківні

9 червня на сторінці Публічні бібліотеки Солом’янки у facebook відбулася онлайн-лекція на тему «Розстріляна палітра. Репресовані українські художники, поховані в Биківні» у рамках спільного проєкту НІМЗ «Биківнянські могили» та «Публічних бібліотек Солом’янки». Лекторка - Тамара Бойко, старший науковий співробітник НІМЗ «Биківнянські могили».

У Биківнянському мартирологу представлено чимало діячів Розстріляного відродження – літературно-мистецького покоління 1920-1930-х років, яке пов’язують з піднесенням та розквітом української культури. Окремою сторінкою в український ренесанс цього періоду вписана діяльність провідних українських художників, серед яких Володимир Гагенмейстер, Микола Івасюк, Михайло Бойчук, Василь Седляр та інші. 
Українські художники 1920-х – 1930-х років презентували різні стилі й напрямки образотворчого мистецтва, різні мистецькі школи й світоглядні платформи, але були поєднані національним спрямуванням у творчості. Безперечний талант митців та україноцентризм у творчості в поєднанні зі свободою мислення та почасти європейською освітою стали підґрунтям як для їхнього визнання, так і для того, аби художні здобутки митців назавжди залишилися у скарбниці української культури.
Проте радянська влада, зорієнтована на обслуговування диктатури пролетаріату, не змогла дозволити вільно розвиватися яскравим і самобутнім українським художникам. Володимир Гагенмейстер, Микола Івасюк, Михайло Бойчук були знищені сталінським режимом, як багато інший, причетних до українського національного самоствердження та відродження. 
Глядачі мали можливість дізнатися безліч корисної інформації, до якої не всі мають доступ і яку ретельно досліждують, трепетно зберігають і діляться із зацікавленими в музеї «Биківнянські могили»:
  • як представник відомого дворянського роду, що належав до гербу Гаген, став українським художником і педагогом;
  • чому Микола Івасюк повернувся до радянської України та в чому його звинуватили співробітники НКВС;
  • хто із художників-бойчукістів похований у Биківні;
  • якою була доля Софії Налепинської.
У своїй розповіді про долі тих, хто формував обличчя українського живопису в 1920-х – 1930-х роках, Тамара Бойко розповідає про основні тенденції розвитку малярства цього періоду, ознайомить із знаковими картинами митців та згадає важливі документи з архівно-кримінальних справ репресованих художників.
Лекція дуже цікава, заснована на архівних документах. 


Немає коментарів:

Дописати коментар