четвер, 17 червня 2021 р.

Книжки про овочі

Літо робить людей ледачими. У голові пляж та відпочинок. І хочеться з’їсти щось легке, необтяжливе. Наприклад, овочі. Вони – головні герої літньої пори. Вони ж в герої деяких різнопланових, різних за жанром книжок, які ми пропонуємо вам сьогодні. 


Ліса Москоні «Їжа для мозку» Київ, 2019
Їжа – це інформація. А інформацію ми сприймаємо через мозок – найвразливіший орган тіла. Вітаміни відіграють незамінну роль у його діяльності, рості та здоров’ї. Вони дають мозку ключ, щоб випустити енергію, сховану у спожитій їжі. А їжа – це інформація. Що дають мозку овочі? Про це можна прочитати у цій книзі. Авторка подає інформацію цікаво, креативно, іноді під незвичним кутом.

Ірина Мацко «Шпинат для мізків» Фоліо, 2017»
Шпинат – це страва, дозволена усім мислячим людям. Його потрібно їсти частинками. Саме тому, ця книга - збірка коротких елегійних оповідань. «Шпинат примирення», «Шпинат віри», «Шпинат правильного вибору». І ще декілька страв. Цікаво: в кінці кожного оповідання є рецепт, що включає в себе кількість сторінок оповідання, час прочитання, і коротко про те, у чому суть.

Джанні Родарі «Пригоди Цибулино» Київ, 2003
Казковий світ, де овочі є героями. Цибулино, Морква, сеньйор Помідор, та інші. Всі вони борються за справедливість, хоробро борються зі злом. Всі вони мають власний цікавий характер, пов’язаний зі смаком того чи іншого овоча. Дитяча казка, яка підкорила весь світ.

Ганс Крістіан Андерсен «Принцеса на горошині» Київ, 2003
Казка про те, як один принц вирішив одружитися зі справжньою-справжнісінькою принцесою. Коли така знайшлася, для перевірки її на справжність, використали горошину, прикриту перинами. Так звичайний горох допоміг у справі кохання. Вважається, що горох, зварений з цибулею і приправлений корицею, є потужним афродизіаком.

Досконало відомі овочі приховують просто дивовижні факти. Ось деякі з них: 
  • Капуста броколі містить більше білка, ніж стейк.
  • Банан – це овоч… А помідор – це фрукт!
  • Морква – найбільш древній овоч в історії людства.
  • Буряк раніше використовували як засіб дезінфекції.
  • Кількість води, яку вбирає в себе качан капусти, еквівалентний кількості води, яку випиває за день кінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар