суботу, 20 січня 2024 р.

Зустріч із легендарною Галиною Яблонською

18 січня у Центральна бібліотека Солом'янки імені Григорія Сковороди відбулося довгоочікуване диво зустрічі з легендарною українкою, громадською діячкою, Послом Миру, акторкою театру і кіно, Народною артисткою України і мешканкою Солом’янки Галиною Яблонською.

Магнетизм, щирість, ясний розум і феноменальна пам’ять людини, яка все життя присвятила служінню й відродженню українського мистецтва, притягують до себе людей.
Охочих черпнути її Світла та Життєвої Сили виявилося чимало. Стояли навіть у проході. Слухали, затамувавши подих - на неї завжди хочеться подивитися, її завжди чують. У її величезному досвіді є чим поділитися. Вона завжди знаходить потрібні слова, і надихає! Особливо - в тяжкі моменти.
 
Пані Галина є справжнім прикладом українського стоїцизму, її плідний величний життєвий шлях викликає щире захоплення.
Завдяки промовистим фото й відео з особистого архіву Галини Гілярівни ми помандрували її життєвими стежками:
- від появи на світ і перших років дитинства в Умані, з репресіями рідного батька й необхідністю зміни прізвища, щоб уберегти її від недолі, появою вітчима, чиє ім’я прізвище вона отримала;
- через роки Другої світової, із вражаючими випробуваннями - перебуванням у німецьких таборах, втечею, поверненням додому, завалами будинку, під якими вона 16-річною дівчиною опинилася внаслідок влучання бомби;
- крізь непросте повоєння й творче становлення, крізь провідні і другорядні ролі в театрі й кіно (багато років вона присвятила сцені Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка);
- через розпад Радянського Союзу, тотальний інформаційний вакуум і потужний запит новопосталої України на відродження пам’яті про легендарних українських діячів;
від заснування Героїчного театру “Пам’ять”, Міжнародної Ліги “Матері і сестри - молоді України”, Міжнародного проєкту-конкурсу “Тарас Шевченко єднає народи” й поєднання театру і невсипущої громадської роботи…аж дотепер.
 
 І все це - на тлі непростої родинної історії. Розказане з притаманною їй сповідальною щирістю й тонким гумором…
Виведені на великий екран уривки з відомих кінофільмів “Безталанна” і “Не судилося” з Галиною Яблонською у головній ролі, її виступ зі сцени Майдану під час Помаранчевої Революції з палким закликом до відродження національного духу, відеочитання “Листи на фронт”, створені на початку російсько-української війни - усе це допомогло зануритися в атмосферу відданості справі й відчути високу напругу її життя.
А ще пані Галина - наша сусідка, вона є мешканкою Солом’янки, то ж відвідувачі бібліотеки, ті, хто вперше познайомився з Живою Легендою, були щиро вражені - поруч з якими людьми ми ходимо одними вулицями.

Доброю традицією є на наших зустрічах підтримка українського війська. Цього вечора сама Галина Гілярівна запропонувала присутнім зробити добру справу - всі разом зібрали 2 370 гривень, які одразу ж передали волонтерській організації “Пліч-о-пліч” - на наплічники бойових медиків, які рятують життя наших воїнів на передовій. (Це ми вже звітуємо, та щиро дякуємо кожному, хто долучився!)

Дорогій нашій гості - доброго здоров’я, наснаги. І - до нових зустрічей!
Нашій вдячності немає меж. Ми висловили її душевним теплом, символічними подарунками та світлинами.




Немає коментарів:

Дописати коментар