понеділок, 15 січня 2024 р.

Творча зустріч «Екзистенц і я» із Любов'ю Єремічевою

14 січня у Центральна бібліотека Солом'янки імені Григорія Сковороди відбулася творча зустріч «Екзистенц і я» із Любов'ю Єремічевою Liubov E-va, українською поетесою, прозаїкинею, редакторкою порталу «Громадський простір», засновницею літературної ініціативи «Екзистенц_і_я» та упорядницею збірок оповідань молодих авторів.
Пані Люба мешкає в Києві, але її серце болить і за малою батьківщиною — Херсонщиною, і за рештою українських територій, які перебувають під російською окупацією.

Аби вкарбувати свій досвід, від початку великої війни вона пише щоденник. Про відчуття, коли у твій дім приходить війна, коли в твій бік летять ракети; про те, як українці підтримують своїх, що переживають жахіття окупації; про те, що відчувають українці, коли приходить жадане звільнення; про те, що і як тримає, даючи не зламатися й одного дня дочекатися Перемоги; про те, як бути виваженими й дієвими, адже тільки так ми маємо шанс вистояти як держава - про все це йдеться у щоденнику.
Про це точилася розмова й на нашому зібранні - у розповідях і у віршах, що беруть за живе...

Мета зустрічі благородна — збір коштів на потреби ЗСУ — на зарядну станцію, ремонт автівок, прилади нічного бачення та інші нагальні потреби воїнів, а їх у них чимало.
«Наші донати на ЗСУ - це не тільки про гроші. Наші донати - це про любов і віру в Перемогу, яку ми в них вкладаємо. Тому важлива кожна гривня. Уявляється така скарбничка, в яку ми всі складаємо ці донати - любов та віру — і коли вона буде наповнена вщент, настане Перемога» — сказала пані Люба.
А здійсненню поставленої мети допомагали книжки — повість Любові Єремічевої «Химерна книжка про хмари», роман «Ліла. Неісторія від ворона-монаха» та збірка оповідань молодих письменників «Один літній день”, що їх було виставлено авторкою на благодійний продаж.
«Сьогодні ми назбирали 2 300 грн» — відзвітувала пані Люба на своїй сторінці, а ми лише додамо, що до збору завжди можна долучитися дистанційно.

Цю об’єднавчу розмову про внутрішню силу долати виклики воєнного часу, яка об’єднала різні покоління — людей літніх, молодь і юнь, вправно і чуйно модерував представник нової генерації української літератури, учасник літературної спільноти «Екзистенц_і_я» Євген Гольськов.
Тонкого мистецького тлумачення поетичним текстам пані Люби додав виконанням авторських пісень «Мої обстріляні міста» та «Невидиме» організатор недільних пісенних зустрічей, співак і композитор Ігор Якубовський.

А починалася зустріч традиційно музичним блоком, який вже як рік приваблює до бібліотеки тих, хто хоче і любить співати. Цього разу лунали пісні військово-патріотичної тематики у виконанні пана Ігоря. Серед них: «Сто років, як сконала Січ» на вірш В.Стуса, «Прапори духу» Р.Радишевського, «Покрова» Т.Лавинюкової, «Так хочеться додому повернутись», «Вишиванка», «Україні» О.Ходацької, «Живіть!» Т.Яровициної.
Цього разу на початку пісенної частини теж прозвучала повітряна тривога й учасники зустрічі мусили продовжувати її в укритті. На щастя, тривога була короткою, і всі знову зайняли свої місця у теплій читальній залі бібліотеки, щоб продовжити спілкування.
Дякуємо за світлини Daniél Svidersky




Немає коментарів:

Дописати коментар