понеділок, 29 січня 2024 р.

Поетичні читання, присвячені Героям Крут

Останньої неділі січня в Центральній бібліотеці Солом’янки відбулися поетичні читання, присвячені Героям Крут та українській героїці, відображеній у творах поетів ХХ-ХХІ ст.

Тема актуальна і непроста, тож розпочали з поступового занурення - історичного екскурсу в буремні 1917-1921 роки, не оминаючи соціально-політичних і культурних передумов, які заклали підвалини Соборності України, та, власне, подвигу трьох сотень безвусих юнаків під станцією Крути з одним-єдиним кулеметом - явищу, яке Євген Маланюк назвав Народинами Нового Українця. Адже стратегічна чотириденна затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність.
Далі підключилася емоційна складова історичної пам’яті - поезії про Крути, що їх створили українські поети різних часів: Микола Верес, Михайло Дяченко, Петро Кізко, а також вірші знаних українських письменників, свідків та учасників буремних історичних подій ХХ ст. - Євгена Маланюка, Олега Ольжича, Олени Теліги, Миколи Руденка, Олега Орача…
Присутнім було запропоновано до ознайомлення дві добірки книжок - історична і поетична, що їх можна побачити на фото. Учасники обирали вірші до снаги, тож звучала героїка сьогодення у творчому втіленні українських поетів Павла Вишебаби з “Тільки не пиши мені про війну”, Артема Сенчила з книжки “Дні”, Тетяни Лавинюкової з “Цінуймо мить”, Олени Татьянченко з “Позахмар’я”, Оксани Стоминої та В’ячеслава Купрієнка з двотомника “Пісні нескорених війною” та поезії Ніни Іщенко, написані в окупації. А гармонізував атмосферу життєдайними піснями пан Анатолій Рибін.
Цього разу обійшлося без тривог. Та й попри те, двогодинної зустрічі виявилося замало для поетичних читань, проведення історичних паралелей, переосмислення та проговорення віджилих стереотипів і міфів, які потребують заміни новими, історично виправданими наративами.
Така спільнодія важлива, та й формат зустрічі прийшовся учасникам до снаги, тому ми продовжуватимемо - щочетвертої неділі місяця.
Зацікавилися форматом? Слідкуйте за анонсами!



Немає коментарів:

Дописати коментар