четвер, 11 січня 2024 р.

"Пронівщина - історична місцевість Солом'янського району". Зустріч з О. Михайликом

10 січня у Центральній бібліотеці Солом’янки імені Г. Сковороди відбулася друга краєзнавча лекція з циклу «Cолом'янка. Історія твого району» від києвознавця Олександра Михайлика.
Лекцію було присвячено Пронівщині — історичній місцевості нашого району, розташованій в улоговині між Олександрівською Слобідкою та Турецьким містечком, яка є одним із відрогів Совської балки.
Традиційно зустріч розпочалася з перших згадок і свідчень про місцевість, які сформували її першоісторію. Далі ми з’ясовували, а звідки ж походить назва “Пронівщина” та досліджували варіації локальної топоніміки цієї місцини. А давні топографічні карти допомогли нам зорієнтуватися у просторі й часі.
Колись це був малолюдний хутір, який належав Києво-Софійському Митрополичому дому, пізніше тут планувалися дачі, а сучасна забудова з’явилася відносно нещодавно. Частина Пронівщини і нині забудована приватними садибами, частково зберегла вигляд природної улоговини, на дні якої знаходиться каскад Совських ставків.
Місцевість гідна дослідження та містить багато цікавинок, про які варто дізнатися, прочитавши книгу «Невідомі периферії Києва. Солом’янський район»
Найближчу лекцію плануємо у середу 24 січня о 17:30, і її буде присвячено історії житлового масиву Відрадний. Стежте за анонсами!




Немає коментарів:

Дописати коментар