понеділок, 22 лютого 2021 р.

"Лісова пісня" в ляльках

18 лютого на сторінці Публічні бібліотеки Солом’янки у facebook відбулася онлайн-зустріч із майстринею Наталією Тхоржевською.

Наталія Тхоржевська – майстриня, яка виготовляє ексклюзивні ляльки-мотанки, працює вчителькою української мови та літератури в с. Дубове Ковельського району Волинської області, представляє спільноту майстринь авторської ляльки.
Майстриня вважає українську літературу мистецтвом і тому створення художніх образів засобами декоративно-ужиткового мистецтва удосконалює розуміння художніх образів, допомагає глибше їх зрозуміти с особливо в ментальному контексті. Майстриня виготовила близько 500 ляльок. Однією з найулюбленіших ляльок майстрині є лялька «Волонтерка». На думку майстрині, лялька-мотанка сприяє ідентифікації України у світі.

Наталія Тхоржевська є членом організаційного комітету і активною учасницею проєкту - лялькової інтерпретації драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня», присвяченого 150-річчя від дня народження Лесі Українки. 
Проєкт такого типу (створення сюжетних ілюстрацій до творів) - це новинка у мистецькому просторі. Але якщо американці створили мультиплікаційний фільм і навіть комп'ютерну гру за мотивами "Лісової пісні", то чому б не створити "ляльковий спектакль" у нашому рідному стилі? Вийде ляльковий фільм «Ляльки і Лесина поезія», який озвучує саме Наталія Тхоржевська. До проекту подали свої роботи 74 майстрині (до «Лісової пісні») і 20 майстринь – до поезії Лесі Українки.
Всі ляльки, використані в проекті, виготовлені з природних матеріалів та мають родзинку – вони наповнені духмяними травами. 
Наталія Тхоржевська розповідала не тільки про свої роботи, а й про роботи багатьох членкинь лялькарської спільноти, про проєкти, в яких брали участь майстрині-лялькарки. 

Докладніше про мистецтво виготовлення ляльки-мотанки та про проект, присвячений ювілею Лесі України дивіться у відео



Немає коментарів:

Дописати коментар