вівторок, 2 лютого 2021 р.

Друга світова війна в історичній пам'яті українського народу

27 січня на сторінці Публічні бібліотеки Солом’янки у facebook відбулася історико-просвітницька лекція к.іст.н. Ростислава Пилявця "Друга світова війна в історичній пам'яті українського народу"(зустріч друга).

Нагадаємо, що серію зустрічей "Друга світова. Український вимір" з Ростиславом Пилявцем було за заплановано Бібліотеками Солом'янки з метою допомогти сучасникам краще розібратися в українському вимірі Другої світової. Історично так склалося, що українці воювали в різних збройних частинах і арміях світу: в лавах Червоної армії, УПА, польській, німецькій тощо. Це треба усвідомити, прийняти як факт і переглянути усі свої стереотипи.

Під час зустрічі обговорювались питання внеску українського народу в перемогу об’єднаних сил антигітлерівської коаліції над нацизмом, впливу війни на подальшу долю українського народу, історичної та національної пам'яті у сучасній Україні про Другу світову війну.
Україна стоїть в числі перших держав, які зробили надзвичайно великий важкий жертовний внесок в перемогу у Другій світовій війні. За статистикою, самого лише цивільного населення загинуло 4,5 мільйони, а разом з військовими ця цифра сягає 8,5 мільйонів людей. Близько 30% українців воювало на різних фронтах світу, загинув кожен 4–5-й українець. Інститутом національної пам’яті зроблено підрахунки кількості населених пунктів, які були знищені під час війни, і в процентному відношенні ця цифра становить понад 45% від загалу збитків, яких зазнали території колишнього Радянського Союзу.

Дуже непросто і важко йде переосмислення історичних подій минулого, але процес становлення та усвідомлення української ментальності триває, хоч і повільно. Він все ж таки має позитивну динаміку, отже відродження української нації відбувається. І це дає надію, що Держава Україна постане такою, яку омріяли в своїй уяві мільйони Українців. 


2 коментарі: