суботу, 20 лютого 2021 р.

"З Україною не тільки душею, а й словом"

19 лютого на сторінці Публічні бібліотеки Солом’янки у facebook відбулася онлайн-зустріч із Вікторією Бричковою-Абу Кадум - українською поетесою, яка мешкає в Йорданії.

Поетеса розповідала про себе, про свій шлях і життя в Йорданії. Українська громада в Йорданії - це 5000 українок і дітей від змішаних шлюбів. В 2016 році з'явився український культурний центр «Українська Хата в Йорданії». Для налагодження взаємного пізнання та комунікації між Україною та Йорданією в цій установі організовано навчальні мовні курси (українська, арабська, англійська мови), для культурного всебічного розвитку українських дітей створено багато гуртків дозвілля і творчості.

Теплу поетичну зустріч з нотками болю, скорботи, суму й ностальгії поетеса присвятила сьомій річниці розстрілів на Майдані, шостій річниці виходу з Дебальцевого та Дню рідної мови, що є дуже символічним для українки поетеси, що живе далеко від рідної землі. 
Як зауважує сама Вікторія, останні роки тема війни є однією з головних в її творчості.
На сьогодні поетеса має три надрукованих книги віршів. Першу книгу "Птахом перелітним" було видано в Йорданії. Це перша книга в Йорданії, що вийшла друком українською мовою.
До книги ввійшли вірші на тему громадянської лірики, поезія про війну, ностальгічні вірші про тугу за рідним краєм та переживання емігрантки, а також ліричні вірші.
Другу книгу поетеси "Куди ж це ти, каче" - літературний реквієм героям Небесної сотні й війни на сході України - видано в Україні. Третя книга "Про тебе" вийшла також в Йорданії.
Більшість віршів поетеси присвячені саме рідній землі, її людям, захисникам. Ряд поезій, зокрема, написаний на вшанування українського лікаря, громадської активістки та учасниці Революції Гідності Аміни Окуєвої. Поетеса багато пише й про захисників України, що боронять нас на Сході, в зоні АТО. Часто у віршах мова ведеться від особи бійця, який вийшов з війни, але війна не вийшла з нього.
Детальніше про творчість української поетеси Йорданії дивіться у відео


Немає коментарів:

Дописати коментар