понеділок, 18 березня 2024 р.

Чергова зустріч з психологинею Катериною Флекман

16 березня у Центральній бібліотеці імені Григорія Сковороди відбулася шоста зустріч із фаховою психологинею, письменницею та волонтеркою, авторкою книги «Ти вивезеш» – Катериною Флекман. На зустрічі йшлося про стосунки й ролі, які відіграють люди під час комунікації.

Цікавий факт: коли ми говоримо про стосунки, то найперше маємо на увазі стосунки поміж людьми. І майже завжди забуваємо про визначальну ланку цього процесу - стосунки з самими собою. Тож цього разу під керівництвом психолога розмірковували на тему якості стосунків з іншими в режимах: “мені з собою ok” і “мені з собою НЕ ok”. Залежно від цих кардинально різних станів людина здатна чути інших, або ні, здатна шанувати внутрішні межі інших людей і оберігати власні, або ні. Адже здавна найконфліктніша тема стосунків - це межа.

Також говорили про властивість нашої психіки розфокусовувати увагу в стані напруги; про важливість вчасного запиту на допомогу і, на противагу цьому - про допомогу без запиту, яка не працює; про запит на дозвіл дати пораду і про природне право іншого дослухатися до неї або ні; про подвійну мораль, яка часто супроводжує комунікацію та про почуття провини, властиве багатьом нормальним людям, яке ходить за нами тінню, але ніколи не працює в плюс.

Ну, й найголовніша і найулюбленіша багатьма частина зустрічі - надані пані Катериною інструменти пропрацювання внутрішніх установок, які породжують конфлікти всередині нас (із відповідними практичними завданнями). Здебільшого це стає можливим завдяки виведенню тригерних питань з несвідомого у свідоме. А слідом за усвідомленням вже приходить вольове рішення та бажання зняти з них статус проблеми, що дуже сприятливо впливає на ефективність комунікації зі світом.
Наступну зустріч плануємо в суботу 23 березня о 16:00. Стежте за анонсами!

Немає коментарів:

Дописати коментар